Ornitoloogiaühing kutsub osalema aialinnuvaatlusel

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Ohakalind. Foto: Aivar Veide
Ohakalind. Foto: Aivar Veide

Eesti ornitoloogiaühing kutsub osalema tänasest pühapäevani toimuval talvisel aialinnuvaatlusel, millest on kujunenud populaarseim linnuvaatlusüritus ja suurim kodanikuteaduse projekt Eestis.

Mullu 2500 osalejat kogunud linnuvaatluspäevad toimuvad tänavu viiendat korda, teatas ornitoloogiaühing. Esimest korda toimus üritus ka reedel, võimaldades osaleda ka lasteaedadel ja koolidel.

Aialinnuvaatlusel osalemine on lihtne ja võtab aega vaid ühe tunni. Selleks tuleb valida endale aias või pargis hea nähtavusega vaatluskoht, mis on soovitavalt lindude toidumaja või toitmispaiga läheduses, ning leida üks tund vaba aega valitud kohas lindude tegevuse jälgimiseks.

Selle tunni jooksul tuleb kõik vaatluspaigas kohatud linnuliigid ka kirja panna ning iga liigi puhul üles märkida kõige suurem korraga nähtud isendite arv.

Peale hariva külje on talvisel aialinnuvaatlusel ka teaduslik eesmärk. Sel viisil on võimalik saada teavet aialindude arvukuse muutuste kohta, jälile jõuda nende muutuste põhjustele ning vajadusel võtta ette samme aialindude heaolu parandamiseks. Samuti aitab aialinnuvaatlus juhtida tähelepanu sellele, et aiad ja pargid on talvel palju liigirikkamad, kui esmapilgul võib tunduda. Teaduslike järelduste ja statistika tegemiseks on oluline, et osaleks võimalikult palju vaatlejaid.

Tulemused saab sisestada aialinnuvaatluse kodulehel asuvasse online-ankeeti või interneti puudumisel saata posti teel ürituse koordinaatorile aadressil Eesti Ornitoloogiaühing, Veski 4, Tartu 51005.

Eestis korraldatakse talvist aialinnuvaatlust viiendat aastat. Mullu edastas oma vaatlused 2501 linnusõpra 1817 vaatluskohast, kokku vaadeldi 65 266 lindu 61 liigist.

Idee jaanuari lõpus ühiselt aialinde vaadelda tuli 35 aastat tagasi Suurbritannias. Tava sai kiirelt populaarseks ning mullu osales Big Garden Birdwatchi nime kandvatel vaatluspäevadel üle 600 000 briti. Üritust korraldatakse samaaegselt enam kui kümnes Euroopa riigis.

Eelmiste aastate tulemusi, täpsemaid juhiseid talvisel aialinnuvaatlusel osalemiseks ja andmete edastamiseks ning talviste lindude määramisabi leiab selleks loodud kodulehelt.

Talvist aialinnuvaatlust toetab keskkonnainvesteeringute keskus.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments