Läänemaa rahvaarv väheneb kiiresti

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Läänemaa elanike arv kahanes tunamullusega võrreldes küll poole rohkem, kuid suure osa lahkujaist moodustavad need, kes nagunii juba mujal elavad. Graafika: Lauri Oja
Läänemaa elanike arv kahanes tunamullusega võrreldes küll poole rohkem, kuid suure osa lahkujaist moodustavad need, kes nagunii juba mujal elavad. Graafika: Lauri Oja
Läänemaa elanike arv kahanes tunamullusega võrreldes küll poole rohkem, kuid suure osa lahkujaist moodustavad need, kes nagunii juba mujal elavad. Graafika: Lauri Oja

Läänemaa rahvaarv kahaneb üha kiiremini — kui üle–eelmisel aastal oli lahkujaid ligi 300, siis mullu juba enam kui 600.

Rahvastikuteadlase Garri Raagmaa sõnul ei peegelda mullused rahvastikuandmed olusid päris tõeselt. Tema hinnangul ei ole nii suur rahvaarvu vähenemine tingitud mitte suurenenud rändest, vaid Tallinna pakutavaist soodustustest — need, kes tegelikult juba Tallinnas elasid, kirjutasid end soodustuste saamiseks nüüd ka sinna sisse.

Garri Raagmaa hinnangul on reaalne lahkujate arv viimasel kümnendil umbes 300 inimest aastas. Enamasti kolib küladest ja maakonnalinnadest minema noorem põlvkond, kes läheb mujale õppima või karjääri tegema.

„Beebibuumi põlvkonna lapsed on jõudnud täisikka ja kuna neil ei ole kohapeal tööd, lähevad nad mujale,” selgitas Raagmaa.

Rahvaarvu vähenemise peatamiseks peavad omavalitsused rahvastikuteadlase hinnangul hakkama tõsiselt tegelema töökohtade loomisega, millega viimasel kümnendil eriti tegeldud pole.

Arvamuse, et omavalitsus ei saa töökohtade loomisele eriti kaasa aidata, vaid see on rohkem ettevõtjate rida, lükkas Garri Raagmaa ümber. Tema sõnul on Eestis näiteid sellest, kuidas tänu omavalitsuse tegutsemisele on kohapeale töökohti juurde loodud. Ta nimetas Emmaste valda Hiiumaal, kus tööstusala tegemise ja jaekaubanduse sissetoomisega loodi mõne aastaga juurde paarkümmend töökohta.

Lääne maavalitsuse perekonnaseisutoimingute peaspetsialist Sirje Proosväli ütles, et ta pole rahvastiku liikumise kohta küll statistikat teinud, kuid andmeid vaadates on ka talle jäänud silma, et Läänemaalt liigutakse peamiselt Tallinna.

Tänavu 1. jaanuaril elas Läänemaal 25 953 inimest, mida on 623 võrra vähem kui aasta tagasi. Negatiivse iibe tõttu vähenes Läänemaa elanike arv 137 võrra, ligi 500 inimest aga on rahvastikuregistri andmeil maakonnast lahkunud.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Kuss
10 aastat tagasi

sellest teemast ei sünni enam rääkida…pole hea toon,liiga äraleierdatud ja äratab veel viimastes uinujates kihu,et tulebki minna .
Lööklause olgu nüüd,et igal pool on parem kui kusagil mujal…isegi eestimaal ja läänemaal.

vaesus on kodus ära ei lähe
10 aastat tagasi

Peabki vähenema sest kui näitena Sukles suudab tegeleda vaid läänlaste täisjootmise eest hoolitsemisega viskipäevade kaudu ja aavikuemandale antakse maaviletsuses autasu grematooriumi ehitamise eest siis peabki asi olema seal kus päike ei paista, sest arendav ideoloogiline baas puudub ja selle väljaarendamine on võimule ohtlik. Tagajärgede eest ei vastuta keegi sest vastutamine saab tekkida seal kus saadakse aru mis tegelikult laiemalt toimub või teadlikkuses tehakse ning millised on selle tagajärjed. Parema ülevaate olukorrast saab siit – http://www.youtube.com/watch?v=amf3BaK6p9s