Peeter Nelis – 60

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Peeter Nelis. Foto: Arvo Tarmula / arhiiv
Peeter Nelis. Foto: Arvo Tarmula / arhiiv
Peeter Nelis. Foto: Arvo Tarmula / arhiiv

Üleeile täitus 60 eluaastat praeguse Haapsalu vehklemiselu ühel innukamal eestvedajal Peeter Nelisel. Juubilar on astunud oma isa Endel Nelise jälgedes, õigemini on ta läinud mööda seda teed, mille suuna määras Haapsalu vehklemiskoolkonna looja Endel Nelis.

Koolipoisina napsas Peeter Nelis nii mõnegi hinnalise medali, tulles meeskondlikult Nõukogude Liidu noortemeistriks ja juunioride meistrivõistlustel hõbemedalile. Olles treeninguid alustanud kümneaastase poisina, viis edasine tee pärast Haapsalu 1. keskkooli lõpetamist 1972. aastal Tartu ülikooli, mille kehakultuuriteaduskonna lõpetas ta 1977.

Alates 1974. aastast alustas Peeter Nelis treeneritööd Haapsalu spordikoolis, 1993. aastal aga vehklemisklubi En Garde vanemtreenerina. Üle paarikümne aasta on ta juhendanud ka Soome paremaid vehklejaid.

Juubilari tuntumad õpilased on Kaido Kaaberma ja Heidi Rohi. Samuti on tema treeneritarkusest osa saanud Nikolai Novosjolov ja õepoeg Sten Priinits. Peeter Nelis on Eesti vehklemiskoondise treenerina tegutsenud 1996. aasta Atlanta ja 2000. aasta Sydney olümpiamängudel.

Peeter Nelis kuulub intelligentsete juhendajate hulka, ilmutades lõputult teadmisi vehklemise, eelkõige epee nüanssidest. Samuti võib ta lõputult pajatada ajaloost, vaadates tagasi enam kui 100-aastasele vehklemisele. Tema teeneid on kommentaatorina kasutanud ka Eesti Televisioon.

Isa Endel Nelise algatatud suveturniiri Valge Daami auhindadele viib poeg Peeter nüüd energiliselt edasi, olles turniiri üks peakorraldajaid.

Peeter Nelisel on peale vehklemise veel üks sügav kiindumus. Ta on jõulise rokkmuusika parandamatu austaja. Oma kodus on ta ehitanud helikindlad seinad, et naabreid mitte häirida, kui tõsine ja võimas rokk kõlama hakkab. Ja selleski valdkonnas võib ta lõputult muusikutest ja ajaloost pajatada.

Heas ja jõulises rütmis alustas juubilar ka uut kümnendit oma eluteel.

Jõudu ja indu!

Aivo Paljasmaa

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
9 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
jordans for women
10 aastat tagasi

I’d have to check with you here. Which isn’t something I generally do! I enjoy reading a post that may make persons think. Also, thanks for permitting me to comment!
jordans for women http://jordanshoesora.997122.n3.nabble.com/Men-thong-as-comfortable-underwear-td2.html

cheap shoes
10 aastat tagasi

This really answered my issue, thank you!
cheap shoes http://partydressshops.com/australia-floods-little-herojordan-rice-buried/

jordans cheap
10 aastat tagasi

I am regularly to blogging and i really appreciate your content. The write-up has seriously peaks my interest. I’m going to bookmark your web page and maintain checking for new information.
jordans cheap http://airjordansisq.teenblog.com/post/189638/an_rising_number_of_people.html

giay da cao cap
10 aastat tagasi

Thanks for sharing, this is a fantastic article post.Thanks Again. Much obliged.

comeaumentarelamassamuscolare.weebly.com/
10 aastat tagasi

Looking forward to reading more. Great blog post.Much thanks again. Really Cool.

Oregon
10 aastat tagasi

Thank you ever so for you post.Really thank you! Awesome.

Options Mastery
10 aastat tagasi

I really liked your blog.Thanks Again. Fantastic.

million hits secret scam
10 aastat tagasi

wow, awesome blog article.Really thank you! Great.

make money online
10 aastat tagasi

Im grateful for the post.Really thank you! Really Great.