Leiburi korraldatud konkursi “Leiburi Leivategu 2013” võitis haridustöötaja Eha Karus Jõhvist leivaga “Hommikusöögileib”. Võiduleiva võtab Leibur 2014. aasta alguses tootmisesse ning seda saab maitsta kogu Eesti. Konkursi finaalis võistles teist aastat järjest ka martnalane Nele Laanemaa.
Septembris välja kuulutatud konkursile laekus üle kogu Eesti enam kui 60 rukkileiva retsepti, millest professionaalne žürii valis välja kaheksa parimat. Lõppvõistlusel kohtusid koduleivaküpsetajad Tallinnast, Tartust, Viljandimaalt, Jõhvist, Läänemaalt ja Harjumaalt.
Konkursi “Leiburi Leivategu 2013” finaal toimus eile restoranis Leib Resto ja Aed, kuhu finalistid tõid kaks eelmisel päeval küpsetatud võistlusleiba, mis on valmistatud eelvooru esitatud retsepti järgi.
Pärast põhjalikku degusteerimist ja punktide kokkulöömist kuulutati parimaks koduseks rukkileivaks Eha Karuse “Hommikusöögileib”. Eha Karus pääses konkursi finaali teist aastat järjest ja seda kahe leivaretseptiga – kadakamarjadega rukkileivaga ja võiduleivaks osutunud hommikusöögileivaga. Ka eelmise aasta finaalis võistles tänavune võitja kahe retseptiga.
Leivaküpsetamine on Eha Karuse jaoks hobi. Ta on loonud ja üles kirjutatud üle 30 koduse leiva retsepti, paljud retseptid on alles koduleivaküpsetaja peas.
“Tänavu konkursile esitatud leivad olid loodud spetsiaalselt konkursi jaoks ning tegin neid esimest korda alles septembris,” rääkis võitja. “Võiduleiva eripäraks on oliiviõliga pruunistatud kaerahelbed, mida panen kerkiva leiva peale ning vajutan kergelt sisse. Kui leib kerkib, imbub osa kaerahelveste ja oliivõli maitsest leiva sisse, mis annabki leiva maitsele mõnusa hommikuse nüansi.”
Lõppvõistluse žüriisse kuulusid Leiburi tootearendusjuht Tiina Rühka ja tootearendaja Heldi Käär, Oma Maitse peatoimetaja Monika Kelle, eelmise aasta võitja Triin Kuus ja kõik finalistid ise, kes üheskoos valisidki välja ühise lemmikleiva.
“Selle aasta maitsed olid ühtlasemad, ekstreemsusi ei olnud,” ütles Leiburi tootearendusjuht Tiina Rühka. “Huvitava trendina võib esile tuua väiksema soola kasutamise ning selle tulemusel tekkiva veidi magusama maitse. Kuigi võistlus oli seekord väga tasavägine ning otsus keeruline, osutus võiduleiva trumbiks see, et retseptikomponendid, maitse ja kääritusprotsess olid tasakaalus.”
Eha Karuse “Hommikusöögileib” läheb Leiburi sortimenti veebruaris. Autorit premeeritakse 1500 euroga.
“Eha Karusele tõi võidu kogu tervik – originaalne idee panna leiva sisse ja peale praetud kaerahelbed, perfektseks timmitud maitsete tasakaal – midagi polnud puudu ega üle –, ning täiuslik teostus – leib oli meeldiva tekstuuri ja koorikuga. Nii hea leib saab tulla ainult pühendunud koduleivaküpsetaja käe alt,” lisas oma muljed Oma Maitse peatoimetaja Monika Kelle.
Tiina Rühka sõnul on Eha Karuse leib eelmisel aastal võitnud Triinu rukkileivast maitse poolest suhteliselt erinev, seega täieneb Leiburi sortiment veel ühe vahva koduse maitsega.
Kuna eelmise aasta võiduleib Triinu rukkileib saavutas turul kindla positsiooni ning seda ostetakse päevas 2 kuni 2,5 tuhat, jätkub selle tootmine ka edaspidi.
Konkursile laekunud retseptid leiab siit.
Piltidel:
1. Koduleivakonkursi võitja Eha Karus
2. Konkursi finalistid, vasakult kolmas martnalane Nele Laanemaa.
Fotod: konkursi korraldaja