Juhtkiri: Tööjõupuudus

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Võin kihla vedada, et kui ettevõtjad kõrvale jätta, tekitab uudis välismaalt töötajate Läänemaale toomisest valdavalt pahameelt. Esiteks tundub see läänlaste eest töö äravõtmisena. Teiseks paistab see käivat risti vastupidi meie ettekujutusele õigest immigratsioonist — tuua ei sünni odavamat tööjõudu, vaid teadlasi ja India programmeerijaid.

Ettevõtjaist tuleb aga aru saada. Kohalikku tööjõudu napib. Umbes kümnest tuhandest töötavast läänlasest 2905 teenib leiba väljaspool oma maakonda, selgub 2011. aasta rahvaloendusest. Tööpuudus on alla viie protsendi ehk vaid iga 20. inimene on tööta.

Alles mõni aasta tagasi võis öelda, et tööd ehk oleks, aga palk on siin väljakannatamatult madal. Mullune statistika näitab, et ka selles asjas on Läänemaal kasv üks Eesti kiiremaid.

Läänemaa arengut ei pidurda niivõrd mite töö–, kuid inimeste puudus. Kui selleks, et ettevõte saaks pakkuda Läänemaal tööd kohalikele elanikele, peab juurde tooma inimesi mujalt, siis tuleb seda teha.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
21 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
5 dollars
10 aastat tagasi

This is one awesome article. Great.

pkc st
10 aastat tagasi

Sisekorda teil küll ei ole. Korralikud töötajad lähevad ära, sest kallimaid töid (aga teil on ju tükitöö) teevad vaid ühed samad inimesed. Aga edu leedukastega

uudishimulik kass
10 aastat tagasi

Tahaks küll teada, kus riigiasutustes ja palju neid ilma keskhariduseta inimesi on ja veel soojadel kohtadel ja tõstetakse palka ka? Minuteada riigiasutustes väga haledad palgad, umbes nagu pkc-s, misasi see soe tool on ja äkki saaks mõne vihje, et kellel pole keskharidust.

töötu
10 aastat tagasi

Mis tööjõupuudusest te räägite kui keskharidusega pensionieelikul on võimatu tööd leida. Igal lihtsal ametikohal on niisugused nõudmised- mitu keeleoskust, arvutioskus viimase peal, autojuhiload. Aga kas keegi on teadlik kui palju inimesi isegi ilma keskhariduseta ja ilma keeleoskusteta istub soojadel kohtadel aegade algusest riigiasutustes. Aga ikka tõstame neil palku. Kuigi inimesi jääb vähemaks ja ka arvuti peaks töökoormust vähendame. Aga kõigile parteisõduritele ja sõpradele on soojad kohad olemas ja kui ole siis luuakse!

töötule
10 aastat tagasi
Reply to  töötu

Aga mida siis härra/proua ise ka teha oskab? Keskharidus ja pensionieelik, aga mis oskused?

Leo
10 aastat tagasi
Reply to  töötule

Rumal jutt suhu tagasi!

säga
10 aastat tagasi

Ma saatsin neile paar aastat tagasi mitu korda oma cv aga nad isegi ei vastanud, krdi kaabakad. Nüüd olen oma äri püsti ajanud ja sinna ei lähekski.

kati
10 aastat tagasi
Reply to  säga

kuule säga sa sõimad igal pool oma kommentaaridega mis sul viga on istu oma äris sind ei tahetagi sinna

Õnne!
10 aastat tagasi

Ükski normaalne eesti mees ei roniks pühapäeva õhtutel orjalaevale kui kohapeal normaalset palka makstaks! Kallid ettevõtjad, mõelge selle peale, mis sellel pildil valesti on!

orjapidajatele
10 aastat tagasi

Inimestest,kes tööd ei pelga,siin läänemaal puudust ei ole.Puudu on normaalsetest tööandjatest,kes mõtleks ka oma kõige suurema vara peale, kelleks on tema enda töölised..Lühidalt,vaadake peeglisse,kes te siin vingute.

Mart
10 aastat tagasi
Reply to  orjapidajatele

Vale jutt, pelgavad ikka küll. Suur puudus on töötajatest, ka korraliku palga eest.

irw
10 aastat tagasi

järelikult nigla tehas ikka kui palgaga endale töötajaid ei suuda saada. samas …., pool eestit selliseid täis. hea veel kui maksegi maksavad, pooled ettevõtted ei suuda seda ka. nii, et laari, kallase, ansipi suur ime ja eduriik on üsna saviste jalgadega ja pole siin kekutada millegi üle. uus eu eelarveperiood on samuti rahaminsteeriumi keskmiselt andekate ametnike kokku pandud, kes riigist ja juhtimisest ei tea muhvigi. las annavad – ligi huilgas alles, et eu rahad läbi, aga teedeehitus on oma rahast väga suur kamakas. samas mina mäletan üsna täpselt, mis jutt siis käis kui võinuks teedesse investeerida. ikka koer otsigu viga… Loe rohkem »

kodanik
10 aastat tagasi
Reply to  irw

jutt odavast tööjõust ja odavast riigist on müüt. Maksud on kõrged ja kaup poes hirmkallis. Reaalpalk aina langeb. Maksupidurit ei paista kuskilt, Ligi aina mõtleb uusi juurde. Ses mõttes ma väga ei vinguks tööandja kallal, firmat peab ju kuidagi elus hoidma.

sorts
10 aastat tagasi

ma olen lihtne ehitaja. TPI haridusega. aga läänemaal toimetan omaette ja annan tööd mõnedele nn alkassidele.
pkc,uksetehas jmt võivad käia p….. kui nad maksavad inimestele 2 euri neto.selge et siis on vaja lõunaosariikide tööliseid palgata kuna siis tulevad EU toetused jne.
asi haiseb vängelt

bla
10 aastat tagasi
Reply to  sorts

kui asi haiseb, tasuks seda vahest pesta.

tõemonopol
10 aastat tagasi
Reply to  sorts

Sortsiga nõus! Vähe sellest, et uksetehasesugused ise töölistele palka ei raatsi maksta, pisike soomre sõimab ka teisi ettevõtjaid turusolkijateks, kes maksavad natuke rohkem!!! Eri kääbik ikka! (pean siin silmas tema kasvu ja tegude järgi tundub, et see on ka proportsioonis tema vaimse suutlikkusega!)(plaksutada pole vaja!)

viimasele
10 aastat tagasi
Reply to  tõemonopol

ju sa ise ikka töötad sellesama pisikese Soomre juures. Plaksuta ise endale.