Sügistorm jõuab täna õhtuks Eestisse

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Teispäeva jooksul jätkub tsükloni väga kiire liikumine kirdesse. Joonis: EMHI
Teispäeva jooksul jätkub tsükloni väga kiire liikumine kirdesse. Joonis: EMHI

Ilmateenistuse prognoosi järgi jõuab võimas sügistorm Eestisse täna õhtuks, Lääne-Eesti saartel ja rannikul võib tuule kiirus öösel paisuda 30 meetrini sekundis.

Eile keskpäeval jõudis tsüklon Atlandi ookeani keskossa ja on järjest ägenenud, kusjuures tormi süvenemiseks loob soodsad tingimused kontrastsete õhumasside kokkusaamine, teatas Taimi Paljak Eesti meteoroloogia ja hüdroloogia instituudist (EMHI). Tsükloni lõunaserva mööda kandub ookeani 40ndailt laiustelt kaasa toodud subtroopiline soe ja niiske õhumass. Atlandi 50ndate laiusteni on aga loodevool kandnud Labradori poolsaare ja Gröönimaa vaheliselt alalt külma õhumassi. Jätkuv vastasseis soodustabki sünoptilise olukorra edasist teravnemist.

Tsüklon süveneb kiiresti ja liigub edasi kirdesse, täna öösel ületas see Briti saared.

Esmaspäeva õhtuks saavutab tsüklon oma maksimumvõimsuse ja jõuab Taani väinade kohale. Läheneva tsükloni eel algab Läänemerel ning ka Saaremaal ja Hiiumaal lõunatuule kiire tugevnemine.

Teisipäeva jooksul jätkub tsükloni väga kiire liikumine kirdesse (vt joonist). Eeldatav trajektoor kulgeb öösel üle Lõuna-Rootsi ja Stockholmi Botnia lahele, hommikuks Soome rannikule ja päeval üle Soome Karjalasse. Sellisel kursil liikuv erakordselt aktiivne tsüklon tõstab tuule Eestis ohtlikult tugevaks.

Teisipäeva kesköö paiku on oodata ka Lääne-Eesti saartel ja rannikul edelatuult kuni 21, puhanguti 30 m/s. Välistatud pole ka üksikud veelgi tugevamad puhangud. Mandril paisub edelatuul teisipäeva hommikuks üle 15, puhanguti üle 20 m/s.

Maruline tuul kestab prognoospildi põhjal ligi 12 tundi. Tormituul on erakordselt ohtlik laevadele, sisemaal võib see murda puid ja olla maanteedel liiklejaile ohtlik külgtuulena.

Tormine edelatuul tõstab ka veetaset, kuid praeguse üldise madala Läänemere veeseisu juures kriitilise tasemeni merevee tase ei tõuse.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments