Ekspress kirjutab muusikust ja endisest Vormsi vallavanemast Uku Kuudist

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Uku Kuut Vormsi vallavanemaks olemise ajal. Foto: Arvo Tarmula
Uku Kuut Vormsi vallavanemaks olemise ajal. Foto: Arvo Tarmula

Tänane Eesti Ekspress kirjutab endisest Vormsi vallavanemast, muusik Uku Kuudist, kellest ränk närvihaigus on teinud ööpäevaringset hooldust vajava mehe.

Ratastoolis muusik elab 2011. aasta veebruarist teadmisega, et on oma elu lõppvaatuses. Selle põhjuseks on motoneuroni haigus. Lihaste kärbumine on võtnud Kuudilt liikumis- ja kõnevõime, kuid ta keeldub ravist, sest usub, et ei elaks uuringuid üle.

Kuut saab hoida kahe käega arvutihiirt ja tähthaaval kirjutada. Nii saab ta tegeleda majapidamiseks vajaliku paberitööga – koos abikaasa Kertuga elavad nad Saaremaal Pöide vallas ja kasvatavad viinamarju – ja eelkõige muusikaga. Viimane plaati ilmus juuni lõpus ja sai kohe hea vastuvõtu. Just oma viimaste, elu raskeimate aastate loominguga on Kuut jõudnud maaima funk-muusika tippu, keda hindavad ka Lääne kriitikud.

Abikaasa hooldab teda ööpäevaringselt, hiljuti saatis vald perele appi hooldaja kümneks tunniks nädalas.

Mõni nädal tagasi pani Uku Facebooki galerii oma maalidest. “Tagasi aega, kui ma veel võisin kasutada oma käsi,“ sõnastas ta saatelause.

Uku Kuut juhtis 2009. aasta detsembrist 2010. aasta juunini Vormsi valda.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
toimetaja
10 aastat tagasi

masendav uudis. Kuidas mõista …hooldaja kümneks päevaks nädalas, kui nädalas ju ainult seitse päeva.

...
9 aastat tagasi
Reply to  toimetaja

kümneks tunniks..