Liha päritolu märgistamine muutub 2015. aastal kohustuslikuks

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Alates 2015. aasta 1. aprillist on Euroopa Liidus kohustuslik märkida värske, jahutatud ja külmutatud sea-, lamba-, kitse- ja kodulinnuliha puhul tootele päritoluriik.

Põllumajanduse ja maaelu arengu nõukogus tutvustatud eelnõu järgi on Euroopa Liidus liha märgistamisel kaalumisel kolm võimalust. Esimesel puhul oleks kirjas, kas see on kasvatatud Euroopa Liidus või mitte, teisel juhul oleks toodud välja kasvatamise ja tapmise riik, kolmandal juhul oleks lisaks kasvatamise ja tapmise riigile toodud välja ka looma või linnu sünniriik. „Eesmärgiks peaks olema tarbija jaoks suurema selguse saamine toidu päritolu kohta. See on tarbijatele üha olulisem küsimus,“ ütles põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder.

Päritoluriigi märkimine on kohustuslik alates 1. aprillist 2015 värske, jahutatud ja külmutatud sea-, lamba-, kitse- ja kodulinnuliha puhul. Praegu on päritoluriigi märkimine kohustuslik mee, veiseliha, puu- ja köögivilja, kala, oliivõli, imporditud kodulinnuliha ja mahetoodete puhul.

Praegu reguleerib toidu märgistamist Vabariigi Valitsuse määrus nr 324 „Toidu märgistusele esitatavad nõuded ja märgistamise ning muul viisil teabe edastamise kord”. Alates 13. detsembrist 2014 kohaldatakse märgistamisel Euroopa Parlamendi ja Nõukogu määrust nr 1169/2011.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments