Martin Kask: Linnapeakandidaat Vikman peab enda kandidatuuri taandama

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Väljastpoolt vaatajale lisandus Haapsalu kurvaks tegevale peksupealinnatiitlile uus kuvand: Haapsalu — meeste (või oleks täpsem öelda, isaste?) linn. Linn, kuhu naised pole oodatud juhtima või peaksid olema vähemalt vait.

Seda, et poliitika ja poliitikud on mingi teine maailm, peetakse rahva poolt juba (kahjuks) tavapäraseks. Seda süvendab Keskerakonna linnapeakandidaadi Peeter Vikmani seisukoht, et naine ei tohiks olla linnapea. Sõltumata mõtte taustast laieneb selline mõtteviis suuremaks küsimuseks: mida võib ja ei või naine teha? Äkki on autojuhi roll ka juba liiga juhtiv amet? Kes paneb paika reeglid? (Valitud) mehed?

Teatud reeglid kehtivad religioonides, kus naised ei saavuta kunagi mõnda ametiseisust. Inimesed, kes on valinud usu, tunnistavad religioonide õpetusi teadlikult. Meie riigikorralduse järgi on ühiskonnas mees ja naine võrdsed. Punkt.

Arusaamatuks jääb seegi, et linnapeakandidaadi seisukohta silub Tallinnast saadetud parteisõdur ja volikogujuht Jaanus Karilaid, mitte ei selgita linnapeakandidaat ise. Ainuke seletus on, et tegu on mänguga, kus manipuleeritakse inimestega.

Piltlikult öeldes väljus mängukann kontrolli alt nagu mõnes lasteloos, kus selgub, et lelul on eluvaim. Loomulikult tekitab see mängujuhis pahameelt ja segadust, et valiti vale nukk enda eest lavale. Seda enam, et alguses oli valik kahe nuku vahel. Kuid milliste “demokraatlike” otsuste tulemusena see valik tehti, jääb mängujuhi enda teada.

Usukoguduse juhina peaks Peeter Vikman leidma endas nüüd iseseisvust ja kindlameelsust ning taandama ennast linnapeakandidaadi kohalt.

See samm näitaks ausust enda ja ühiskonna vastu, kus paljud juhid on naised. Ka Haapsalus. Sest millise tundega suhtuks naisjuht linnapeasse, kes peab juhtivametit meeste pärusmaaks? Sellise seisukohaga poliitikas osalemine ongi sõnum poliitika ja poliitikute kahekeelsusest. See on koht, kus Peeter Vikman saab näidata selle paikapidamatust ning enda põhimõtetele truuks jäämist.

Martin Kask

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
35 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
kodanik
10 aastat tagasi

tüüpiline situatsioon- inimesele kes ütles ühte, on juba pandud hoopis teised sõnad suhu ja nüüd käib hirmus kisklemine ja karvadekatkumine nende teiste sõnade pärast. Mida põhitegelane kunagi öelnud polegi…Tundub, et inimesi ei huvita tegelikult tõde või see, mis asja sisu on. Huvitab kisma ja skandaal, poliitilis vastaseid huvitab mitte millestki suur probleem teha …ja kaklus jätkub. Sellistel hetkedel paistab välja, kes tegelikult midagi väärt on ja kes mitte. Paraku- kogu selle sõimlemise keskel on ju Vikman ise see kõige väärikama rollis, niiet tema poliitilised vastased on saavutanud just oma soovidele vastupidise efekti. Heh, ei ole naljakas, ikka natuke kole on… Loe rohkem »

Kole lugu
10 aastat tagasi

Fakt: Vikman öeldu oli kaasajal linna juhtorganeisse kandideerija kohta täiesti kohatu ja väljavabandamatu. Fakt: Vikmani positsiooni tõttu on päris kindlasti õigus KÕIGIL, ka kõige tavalisemal läänlasel või pisut kaugemalt vaataval eestlasel, tema ütlemiste kohta oma arvamust avaldada. On tervitatav, et härra Kask vaevaks võttis selle ka üles kirjutada. Igatahes mina, samuti täiesti harilik läänlane ja valija, pooldan artikli autori arvamust. Härra Karilaiu vastus on aga tõesti ebaviisakalt ülbe, lisades vaid õli tulle.

valimistalgud
10 aastat tagasi
Reply to  Kole lugu

jõudu sitaloopimisle

Arnega sama meelt
10 aastat tagasi

Ma ei saa aru volikogu esimehest. Jääb mulje, et ajlugu on otsekui seisma jäänud. Tegutseb Prantsusmaa kuninga Louis XIV stiilis – a`la linn – see olen mina. Kas tõesti linnakodanikkel ei tohigi enam oma arvamust olla, et iga seesugust väljaütlemist võtab volikogu esimees isikliku solvanguna ja kohe loobib arvamuseavaldaja sopaga üle. Karilaid, olles ilmselt Haapsalus Tallinnast saadetud nn külvivolinikuna, võiks juba nende aastate jooksul, mis ta siin püüab linna juhtida teada, et see, mis Tallinnas toimib, siin ei toimi. Ootaks volikogu esimehe poolt eelkõige seda, et ta seoks erinevad huvigrupid üheks tervikuks, mitte oleks tema huviks suure lõhe tekitaja. Ootaks… Loe rohkem »

Madis
10 aastat tagasi

Eks see Vikman ole tegelikult ju Karilaiu tankist. Keskerakond peab näitama, et ka neil on linnapea kohale ilmatuma kõva mees välja käia. Tegelikult käib mäng ühte väravasse – see on keski-reformi võimu jätkumine. Õigupoolest on meil ju puhas keski võim, Sukles mängib Karilaiu ja aselinnapeade pilli järgi, reformaritest volikogu liikmed hääletavad nagu kästakse. Nii nõrka volikogu esimeest ja abilinnapäid pole uue EW ajal Haapsalus ausalt öeldes olnudki. Olen ise kahe vahel, kas loota, et Karilaid pääseks Riigikokku ja kaoks siit kus kurat või siis vastupidi, loota et see keskerakonna jooksupoiss meid Riigikokku esindama ei pääseks. Karta on, et ta siiski… Loe rohkem »

kodanik
10 aastat tagasi
Reply to  Madis

või naine:)

!
10 aastat tagasi
Reply to  Madis

ärge olge nii meestekesksed, ka naisi võib esitada!

...
10 aastat tagasi
Reply to  Madis

Meenuvad ka mulle eelmised valimised, kui Karilaiu takkistiks oli Rahuvarm. Ka tol ajal oli asi selge, et too vend ei olnud üleüldse tõsiselt võetav. Karilaiul on arvestus selles, et üksi KE Haapsalus valitsust moodustada ei saa ja ta peab kellegagi seljad kokku panema. Sel juhul lähevad jagamisele eelkõige volikogu esimehe ja linnapea kohad. Kuna Karilaiust töömeest pole, siis tema võtaks esimese ja vähem nähtavama. Koalitsioonipartneriks valib ta aga vähemselgroogse, kes alluks tema tahtele. Enne neid valimisi sobis talle koostöö IRL-iga, aga ilmselt viimased ei leppinud ula-mulaga ja ootasid rohkem tegusi, siis see sõpruskond lagunes. Õnneks oli kohe saada mees, kes… Loe rohkem »

sukles väitis
10 aastat tagasi
Reply to  ...

hiljuti eit IRLi ajal oli stagnatsioon. temal on ka õigus oma arvamusele.

Madis
10 aastat tagasi
Reply to  ...

üsna täpne jutt

Nuustik
10 aastat tagasi

Jaaaa teeme ikka veel tasuta reklaami. Nüüd juba küll mitu mitu lehekülge sellest teemast räägitud ja partei rahakott sellest ei tühjene mitte. Kui nüüd meenutada mida selles esialgses uudises küsiti siis küsimus oli ju ka esitatud võrdväärselt sellele kui naine küsib: ” Kas ma näen SELLES kleidis paks välja?” Niiet ükskõik mis vastad oled ikkagi jamas. A minuarust sellisele kollasele asjale kommentaariumis mitte vastamine näitabki seda et ollakse üle sellest jamas. Samas üleskutse ajakirjanikele: Minge ja küsige järgi, mis mees ise selle ütlemise taga mõtles, mis siin spekuleerida.

veliks pendel
10 aastat tagasi

oleks, võiks, peaks, tuleks

Linnakodanik
10 aastat tagasi

Nagu näha, on need kesikute mukid isegi rajoonilehtedesse roninud. Ei tea, kas nagu tallinnas, on ka haapsalu linnavalitsuses ametijuhendites kirjas kohustus linnarahva meelsuse kujundamiseks läbi kommentaaride või möllab komissar ise ainuisikuliselt.

libakodanik
10 aastat tagasi
Reply to  Linnakodanik

maga välja, meil ammu maakonnad

leemekulbiliigutaja
10 aastat tagasi

kaske, kaske.—————————————————————–kaske, kaske,….,kaske, kaske,……………………………kaske,kaske

soo, sool, kael
10 aastat tagasi

kas Peeter-Merle ja nende sõbrad nüüd sõbralikult puksivad üksteist ning Urmas kaeb sõbralikult pealt
appi, linn nägusid täis kleebitud, koristage ometi rämps linnatänavatelt, tõesti hirmutav

käpiknukk
10 aastat tagasi

Minu arvates on see isegi teisejärguline mida Vikman kas kogemata või tõsimeeli ütles. Suurem jama on see, et ise pole ühtegi kommentaari andnud oma jutu kohta. Vaid korduvalt Karilaiu kommentaarid. Huvitav kas nii hakkab siis ka olema kui ta linnapeaks saab…

Maanus Harilaid
10 aastat tagasi

Kes see kask üleüldse on, et julgeb siin arvata.

Jaanus Näesalu
10 aastat tagasi

Ära sa Kaske puutu, ta on minu eriagent