Valge Daam tuleb lauldes

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Peaosa mängib tänavuses lavastuses Maarja Sukles. Foto: Anti Rannus
Peaosa mängib tänavuses lavastuses Maarja Sukles. Foto: Anti Rannus

Tänavuses Valge Daami vabaõhuetenduses „Valge Daami saladus” on võtmesõnaks õelik kadedus ja lugu ise kantakse ette lauldes.

„See tuleb üks ilus lugu,” kinnitab vabaõhuetenduse produtsent ja libreto autor Anneli Aken.

Tänavune lavastus tugineb klassikalisele legendile, kus maatüdrukusse armunud kanoonik toob tüdruku lossi. „Seekord aga tüdruk tallist kaugemale ei jõua, sest talle saadakse juba enne jälile,” selgitas Aken.

Kui varasemates lavastustes on kurja juur mõni lossitegelane, siis seekord on lisaks kanoonik Joonatanile kade ka tüdruku õde Maret, kes tüdruku välja annab. „Kontrastseid õdesid pole varasemates lavastustes olnud,” ütles Aken.

Seekordne Valge Daami etendus jääb Akna sõnul žanrimääratluse järgi oratooriumi ja ooperi vahepeale. „See on etendus, kus tegelased mängivad, kuigi nad mängivad lauldes,” lisas ta.

Lavastuses kasutatakse originaalmuusikat, mille on kirjutanud Toomas Lunge. Anneli Akna sõnul on kasutusel palju eri muusikastiile alates kergelt operetlikust kuni ballaadide ja regilauluni välja, kuid enamik muusikast kaldub kergemuusika poole.

„Väga palju on selliseid meloodiaid, mis jäävad kummitama. Mis hiljem leiavad tee kas plaadile, raadiojaamadesse või inimeste südametesse. Mõned on täitsa hiti mõõtu stseenid,” ütles Aken.

Ta lisas, et inimestel pole vaja peljata, et lauldes ette kantavat legendi oleks raske jälgida. „Ma arvan, et tekstist arusaamisega ei tohiks probleeme olla,” lisas Aken.

Valge Daami etendusteks valmistuses on tulnud kokku puutuda mitmete tagasilöökidega — näiteks tuli leida asendaja haiglasse sattunud tegelasele, samuti on Toomas Lunge nii nõutud, et seadetele viimase lihvi andmiseks stuudios oli raske aega leida. Prooviperioodi on seganud ka vihm.

Kokku on lavastuses 19 nimega tegelast ja teist sama palju kooriliikmeid. Peaosas Maila ja kanoonikuna on noored lauljad Maarja Sukles ja Jaan Lehepuu. Kanoonik Joonatani ja Maila õde Maretit laulavad Anti Rannus ja Marika Matvei.

Anneli Aken ütles, et tänavu on näiteseltskond üsna noor, keskmine vanus alla 30.

„Valge Daami saladust” mängitakse reedest pühapäevani kl 22. Soovijatel on võimalik täna odavama piletiga minna vaatama kontrolletendust.

Anneli Aken ütles, et kontrolletendus võib kujuneda pikaks, sest ette võib tulla nii pause kui ka tagasivõtmisi. „See on ikkagi proov,” hoiatas Aken.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
girls sandals
10 aastat tagasi

Appreciate you sharing, great post.Really looking forward to read more. Will read on…

Oklahoma
10 aastat tagasi

Im thankful for the article.Much thanks again. Fantastic.

individual health plans
10 aastat tagasi

Thanks so much for the article.Really thank you! Awesome.

make money online
10 aastat tagasi

Im thankful for the blog.Much thanks again. Cool.