Lihula poliitikud peavad valimisläbirääkimisi

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Lihulas sooviksid erakonnad  minna valimistulle kellegagi liidus, parteipõhist nimekirja nähakse hädavõimalusena.

Eelmistel valimistel sai Lihulas hääletada IRLi, SDE, Reformierakonna ja Keskerakonna ning valimisliidu Lihula poolt. Uued valimised tõotavad väiksemat valikuvõimalust.

Kui kokkuleppele saavad kõik, kes peavad läbirääkimisi, võib valimisnimekirju olla vaid kaks või kolm.

IRL Lihulas tõenäoliselt valimistel ei osale, ütles IRLi Läänemaa piirkonna esimees Kerli Nilp.

IRLi 2009. aasta esinumber Mati Mandel on erakonnast välja astunud ja ühenduse Vaba Isamaaline Kodanik liige. Koos endise erakonnakaaslase Jaan Laatsiga, kes kuulub nii IRLi kui ka vabaühendusse, koondab Mandel jõude uue valimisliidu loomiseks.

Jaan Laatsi sõnul on nad teinud koostööettepaneku rahvuslastele — Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) Lihula osakonnale.

Ühiselt loodava valimisliidu nimi oleks Lihula Vaba Konservatiivne Kodanik, sõnas Laats.

„Loodame, et EKRE meiega ühineb, et mitte killustatult hääli raisata,” sõnas ta.

Kui EKRE nõus ei ole, minnakse Lihula Vaba Kodaniku nime all oma nimekirjaga, kus praegu on kümmekond inimest. „Vabakodanikud. Parteilist liini ei ole,” sõnas Laats.

EKRE Läänemaa üks aseesimehi Rein Merila ütles, et nad kaaluvad ettepanekut, aga kindlat pole midagi: võimalik on ka see, et rahvuslased lähevad Lihulas välja omaette. EKRE Lihula osakonnas on Merila sõnul kümmekond liiget.

Kõige tõenäolisemalt panevad puhta parteinimekirja kokku sotsiaaldemokraadid, aga mitte tingimata.

„Õhus on võimalus, et sotsid teevad sügisel koostööd ühe teise erakonnaga, aga see plaan on alles roheline ja toores,” sõnas sotside nimekirjas kandideeriv Vanda Birnbaum.

Võimaliku partneri nime Birnbaum ei avaldanud, aga plaanis on koostöö, mitte valimisliidus väljaminek.

Birnbaumi sõnul on eesmärk tuua kohalikku poliitikasse uusi noori hakkajaid inimesi, sotside nimekirjas on ka erakonnatut rahvast.

Koostööd teiste erakondadega kaalub ka Lihulas eelmised valimised võitnud ning sotside ja Keskerakonnaga koalitsioonis valitsenud Reform.

„Tõenäoliselt läheme Keskiga paaris, aga võimalik, et tuleb veel rahvast,” sõnas Lihula vallavolikogu esimees, Reformierakonna Lihula esinumber, 2009. aastal rekordilise 184 häält kogunud  Tiina Lobja.

Keskerakondlane Külli Raudsik ütles, et tema soov on valimistele vastu minna valimisliidus Reformierakonnaga.

„Kohalikel valimistel ei ole mõtet erakonnapõhist poliitikat teha. Meie ajame oma valla asja,” sõnas ta.

Eelmistel valimistel 16–liikmelise nimekirjaga väljas olnud valimisliit Lihula uutel valimistel ei osale.

Toona liidu nimekirjas kandideerinud Rein Merila ütles, et kuna 2009. aastal läks osa liikmeid koalitsiooni Reformierakonnaga, siis pole sellisel kooslusel edaspidi mõtet.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments