Saaremaa sõjavara muuseum leidis Virtsust haruldase vaguni

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Virtsust toodi Orissaare vallas tegutsevale Saaremaa sõjavara muuseumile pärast Vabadussõda ehitatud kitsarööpmelise raudtee hästi säilinud reisivagun, millest saab külastajatele vaatamiseks väljapandav eksponaat, kirjutab Meie Maa.

Soomlase Juha Kylmäoja krundilt võsast vaguni kättesaamise nimel oli vaja ajalehe kinnitusel vaeva näha mitu tundi. Kõigepealt tuli aed lahti ja postid välja võtta, siis hakati võimalikult ökonoomselt puid eest ära lõikama. Kuna Eesti võimsaim autokraana pidi nagunii Saaremaale sõitma jahte veest välja tõstma, haaras MTÜ Saaremaa Sõjavara Selts eestvedaja Margus Sinimets võimalusest kinni, et saaks vaguni haagisele tõsta ning Virtsust Orissaarde transportida.

Ratasteta vaguni lagedale kohale saamiseks kasutati palkide abi. “Veeretasime vagunit palkide peal ja tõstsime jälle ringi, kuni saime ta platsile,” kirjeldas Sinimets Meie Maale keeruka operatsiooni käiku. Jahtide tõstmiseks kasutatava raamiga tõsteti vagun autokraana abil haagisele ning haruldane leid jõudis neljapäeval kell 15.50 Virtsust väljuvale praamile.

Kui rataste osa välja jätta, on reisivagun väga hästi säilinud. “Täiesti uskumatu! Osa lampe laes on veel originaalid. Isegi mütsiriiulid ja muist nagisid, rääkimata välis- ja sisevoodrist, puidust aknaraamidest ning ukselinkidest,” imestas Sinimets.

Vagun valmistati pärast Vabadussõda 1920. aastatel samas Mõisakülas asunud tehases, kus tehti omal ajal soomusronge. Margus Sinimets nimetas vaguni Virtsust äratoomise operatsiooni Eesti raudtee ajaloo päästmiseks. Reisivagunini jõudis ta soomusrongi kuulipilduri vaguni raami otsingute käigus, kirjutab Meie Maa.

“Mulle anti infot, et sealkandis oli 2001. aastal vagun. Ega ma uskunud, et see seal veel alles on,” rääkis Sinimets.

Omanikku taga ajades selgus, et too on hoopis surnud ning krunt ära müüdud uuele omanikule, kelleks osutus soomlane Juha Kylmäoja. “Soomlane oli lahkesti nõus vaguni muuseumile loovutama. See on tänapäeval samuti haruldane, sest tavaliselt küsitakse selle eest kõvasti raha. Eks tal ole ka hea meel, et vaguni oma maalt ära sai,” kiitis Sinimets kinnistu peremeest.

“Tegemist on Eestis ainsana säilinud taolise reisivaguniga,” rõhutas Sinimets.

Vagun korrastatakse ja pannakse vaatamiseks välja Saaremaa sõjavara muuseumi õuel. Esimesed külastajad võivad seda kaema minna juba järgmisel nädalal. Edaspidi saab vagunist Vabadussõjaaegse soomusrongi meeskonna või staabivagun. “Vagunist antakse külastajale ülevaade, et näidata, kuidas kõik omal ajal välja nägi. Eesmärk on eksponeerida vaguni sisustust, mehi ja nende riietust,” ütles Sinimets.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments