Juhtkiri: Mis jutt see on?

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Martna mesilaste äkksurmas on ühest küljest palju segast. Esialgu — kuni laborist pole tulnud vastust — ei tea keegi, mis täpselt juhtus.

Kõik väited — et tegu on mürgistusega, et haigus pole tõenäoline, et lähikonnas on tehtud lubamatut tõrjet jne — on lihtsalt õhku visatud ega maksa õieti midagi. Seda enam, et põllumajandusamet, kes juhtumiga tegeleb, on tekitanud kummalise infosulu, nii et mesilas kohapeal käinud inspektor pressile kommentaare anda ei tohi, ametil endal aga läheb vastamisega nii kaua aega, et pole kindel, kas see lehe trükkimineku ajaks üldse jõuabki kohale.

Nii et teisest küljest on kõik ülilihtne. Teatud infosulus tunduvad olevat ka põllumehed, keda küsitledes ei saagi selgeks, millega, millal, kus ja missugust tõrjet tohib teha. Ikka veel pole keegi kuulnud, et lähikonnas tegutsevale mesinikule tuleks teada anda, kui on kavas mürgitada. Ja üleüldse — teatada või mitte, ega mesilasi saa kinni panna. No mis jutt see on?

Kui on küsitud, siis vastatagu. Ja kui on nõutud, et tuleb tõrjest teatada, siis teatatagu. Seda võiks teha ka ilma seaduse sunnita.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
11 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Parjeet
9 aastat tagasi

Fab drawings – rnimed me a lot of the embroidery work of Louise Gardiner. Has your Mum seen her designs? Think she might like the style… I worked for the card company that print her work as blank greeting cards, so if she might like some of these let me know! x

kõva sõna
10 aastat tagasi

kõva sõna, et süüdlane leiti ja viimane ka tagasi ei aja, vaid tunnistab ausalt ülesse. peaks Luige saatma sinna ausust õppima.

Umesh
9 aastat tagasi
Reply to  kõva sõna

Time to face the music armed with this great inofomatirn.

mesinik
10 aastat tagasi

Sellele Kaie Ilvesele tuleks sellise juhtkirja kirjutamisest kirjutamise keeld panna.Kõik väited- on lihtsalt õhku visatud ega maksa õieti midagi.
Selline seisukoht näitab,et on ühes paadis mesilaste tapjaga!

muretu
10 aastat tagasi

Seni kuni tõde selgub, aga näeme vaeva iseenda kallal ning minimaliseerime elustiilist tulenevad haigused. Siis edasi lähme täpsemaks ning vaatame, kust veel eluiga juurde saaks “pigistada”. Jätke suits maha, lõpetage joomine ja siis tulge siin pestitsiidide mürgitavast mõjust rääkima.

Põhimõtteliselt
10 aastat tagasi
Reply to  muretu

ei usu,et pestitsiidide pärast muretseks kõvad suitsu ja napsuvennad…keegi ei tohiks enam teada kedagi ,kes ei teaks kedagi, kes ei ole meelemürkide sõltuvuses elanud ja ometi saanud vähi või vaevleb allergia vms küüsis.Erinevalt suitsust/napsist on kemiseerumise mõju varjatum ja tabab tihti neid kes polegi ise süüdi.Tõde ei selgugi…nagu üks mesinik ka ütleb , tõde kaob mõne nädalaga erinevate laborite rägastikus ära…oleks vaja täiendavaid uuringuid,need on kallid,eestis ei saa teha jne.

Põhimõtteliselt
10 aastat tagasi

tuleks lisada siia veel,et muretus antud olukorras on lausa rumaluse sünonüüm-haigustest võib ju veel pääseda,aga mesilased on toidutootmise alustala, üldine toidupuudus(ka kõige efektiivsemad agrotehnoloogiad vajavad nende putukate teenust) ja kiire kallinemine võib sisuliselt sellel planeedil kaose vallandada millist pole varem nähtud.

alternatiiv
10 aastat tagasi

Maailm, mis uhkeldab kosmoseprogrammide ja it arenguga peaks ammu juba tegelema sellega kuidas jätkusuutlikult põllumajandust arendada. Monsanto sugused keemiafirmad toodavad mürke ja GMO-seemneid -mida muuseas seadusega KÄSTAKSE igal aastal põllumeestel uuesti osta, mitte nii nagu vanasti, et jätad osa vilja seemneks. Nendesamade mürkide tootmisest saadavad kasumid on ainuke asi, millele suurkorporatsioonid mõtlevad ja nende lobby ulatub ka meile. Müüakse meil ju endiselt kauplustes väikeaiapidajatelegi Roundupi, mis juba tõestatult üks jubedamaid mürke, mis aastakümneid mullast ei kao. Milliseid mõjusid selliselt kuhjuvad kemikaalid kasvõi leivas-saias inimestele omavad, saame teada ilmselt siis kui juba hilja. Tuletagem meelde, et ka DDT oli viiekümnendatel tore… Loe rohkem »

Lav
9 aastat tagasi
Reply to  alternatiiv

You con’ludt pay me to ignore these posts!

teel Debilisatsiooni
10 aastat tagasi

selge on see et need põllupidajad on ikka täielikud debiilid sest põllupidaja pole seni maani aru saanud et näitena rapsikasvatuses sõltub tema põllu saagikus 70% ulatuses mesilastega tolmendamisest. Aga teada õpetavad PRIA nõustajad kasutama kemikaale sest ise ta ju selle peale ei tule. Aga mesinukud ise on samasugused tolguses, nad on kujundanud rapsi põllust ju vaenlase. Seega ei saa rapsipõllu omanikuga ju koostööd teha. See tähendab et süsteem ei toimi mitte kuskilt otsast ja läänemaal pole mitte ühtegi toimivat põllupidajate organisatsiooni ju suudetud luua.

Võtab
10 aastat tagasi

aega mis võtab,aga ükskord ikka peab saama selgeks tõde,et massiline mürkainete loodusesse paiskamine ei saa olla ohutu.Paljud neist on muide välja töötatud keemiarelvadeks ja hiljem kohandatud industriaalse põllumajanduse tarvis.