Haapsalu luteri kogudus peab sõpruspäevi

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Sel nädalavahetusel peab Haapsalu luteri kogudus sõpruskoguduste päevi, võõrustades delegatsioone Soomest, Rootsist ja Saksamaalt.

Tänasest pühapäevani on Haapsalus viie koguduse esindajad: Korsnäs, Loviisa ja Haaga Soomest; Österhaninge Rootsist ja Schmalkaldeni dekanaat Saksamaalt koos dekaani ehk praosti ja meesansambliga.

Haapsallu tuleb umbes 80 väliskülalist. Suurim delegatsioon, 40 inimest, tuleb Loviisast. Neist on pooled kirikukoori liikmed. Österhaningest on 26, mujalt 5–6 inimest.

Sõpruspäevad algavad täna kell 20 tutvumisõhtu ja õhtupalvusega Jaani kirikus. Laupäeva hommikul kõneldakse ümarlaual koguduste koostööst nüüd ja tulevikus. Ettekande
peab Eesti luterliku kiriku peapiiskop Andres Põder.

„Et enamik meie sõprussuhetest pärineb 1980. aastaist, on aeg vaadata üle kokkulepped ja teha tulevikuplaane,” ütles kirikuõpetaja Tiit Salumäe.

Laupäeval kell 18 annavad Haapsalu ja külaliskoorid kontserdi toomkirikus.

„On ühised laulud, aga igal kooril on ka oma kava,” ütles sõpruspäevade mõtte algataja, koguduse juhatuse aseesimees Kristi Ainjärv. „Tuleb põnev mitmes keeles kontsert.”

Kontserdi peateos on Sirje Kaasiku Missa brevis kõikide kooride esituses.

„Ettevalmistus algas juba mullu sügisel,” ütles Haapsalu koorijuht Lia Salumäe.

Pühapäev algab piduliku missaga kell 11 toomkirikus. Pealiturg ja jutlustaja on piiskop Einar Soone. Kaasa teenivad sõpruskoguduste vaimulikud. Laulavad Haapsalu koorid ja külaliskoorid.

Haapsallu tulevaid inimesi tutvustades ütles Ainjärv, et iga delegatsiooniga on kaasas kirikuõpetaja jt Haapsalus tuntud inimesi. Nii on Österhaninge kirikuõpetaja Martin Marcolla ja Korsnäsi õpetaja Guy Kronqvist saanud Haapsalu koguduse teenetemärgi.

„Haapsalu kogudusel on oluline roll rahvusvaheliste suhete loomisel,” ütles Tiit Salumäe. „Mitu kogudust on Haapsalu sõpruslinnast.”

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments