Omavalitsuste arv väheneb 215ni

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Sügiseste kohalike omavalitsuste volikogude valimistega ühinevad 18 kohalikku omavalitsust ning nende asemel moodustatakse seitse uut omavalitsust, omavalitsuste koguarv väheneb 215ni.

Eelmise nädala reedel oli tähtaeg, milleks sügisel ühineda tahtjad pidid maavalitsustesse esitama ühinemisdokumendid, teatas siseministeeriumi pressiesindaja BNSile. Tähtajaks esitasid paberid Risti, Taebla ja Oru vald Läänemaal, Kose ja Kõue vald Harjumaal, Pärsti, Paistu, Saarepeedi ja Viiratsi vald Viljandimaal, Lavassaare ja Audru vald Pärnumaal, Põlva linn ja Põlva vald Põlvamaal, Kärdla linn ja Kõrgessaare vald Hiiumaal, Püssi linn, Maidla ja Lüganuse vald Ida-Virumaal.

“Nende 18 omavalitsuse juhte tuleb tunnustada,” kommenteeris regionaalminister Siim Kiisler toimuvaid ühinemisi. “Alati võib öelda, et enne tuleks kogu riik korda teha või veel kümme aastat oodata, kuid need inimesed on väga selgelt võtnud positsiooni, et piirkonna areng on nende endi kätes. Nad vaatavad tulevikku.”

Ühinemistest võidavad Kiisleri sõnul eelkõige kohalikud inimesed, sest suurem omavalitsus suudab oma elanike heaks rohkem ära teha. “Iga-aastane omavalitsuste võimekuse indeks näitab selgelt, et see piir, kus võimekus oluliselt langema hakkab, on 5000 elanikku,“ rääkis Kiisler.

Praegu toimub omavalitsuste ühinemine absoluutse vabatahtlikkuse alusel. Sügisel alustas regionaalminister omavalitsusreformi ettevalmistamist, mis näeb ette reformi läbiviimise 2017. aastaks. Plaani kohaselt lepivad omavalitsused omavahel kokku piirkonna tõmbekeskused ning valivad vabatahtlikult, millisega neist ühineda 2017. sügisel toimuvateks kohalike volikogude valimisteks.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments