Läänemaa inimestel algas aasta loodetust parema teenistusega

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Kolme esimese kuuga on kõik Läänemaa omavalitsused saanud tulumaksu rohkem, kui loota julgesid ja mullu samal ajal laekus.

Enim on tulnud tulumaksu Nõval ja Ridalas — 10,1%rohkem kui mullu samal ajal. Nõvale laekus kolme kuuga
50 600 ja Ridalale 407 700 eurot.

Nõval on jaanuaris ja veebruaris tulumaksu tulnud eriti hoogsalt, peaaegu 20% rohkem kui mullu. Protsent on suur, aga eurodes on see alla 3000.

Märtsis kukkus Nõval laekumine miinusesse, raha tuli 4% vähem kui mullu märtsis.

Märts oli mitmele teiselegi omavalitsusele tulumaksu poolest kitsi kuu.

Heitlik, kuid kolme kuu peale kokku väga hea on olnud laekumine Lihulas, seal tuli raha 9,2% mullusest rohkem. Lihulas algas aasta tagasihoidlikult, aga märtsis tuli tulumaksu 18% rohkem kui mullu. See oli Läänemaa parim tulemus märtsis, teistel omavalitsustel ei tõusnud laekumise protsent ligilähedalegi. Kolme kuuga sai vald 267 000 eurot.

„Ei usu, et see nii jääb,” kahtles Lihula valla pearaamatupidaja Maire Pank. Miks märtsis tulumaks nii hästi laekus, ei osanud ta selgitada — elu on vallas kulgenud tavapäraselt.

Lihula tänavuses eelarves on tulumaksu 5% rohkem, kui laekus mullu.

Haapsalus oli kolme kuu laekumine 8,7% mullusest.

„Ise planeerisime alla 4% kasvu,” ütles Haapsalu finantsjuht Martin Schwindt. „Kasv on olnud hea.”

Tulumaksu laekumine lubab linnal aprillis vastu võtta esimese lisaeelarve. Sinna on kavandatud 100 000 eurot maksutulu, sellest 50 000 on tulumaksu ja teist niisama palju maamaksu.

„50 000 on tulumaksu ülitagasihoidlik prognoos,” ütles Schwindt. „See on juba nelja esimese kuuga ära laekunud.”

Haapsaluga ühel pulgal on ka Vormsi, kus laekus samuti 8,7% tulumaksu enam. Vormsi on saanud kolme kuuga tulumaksu 62 400 eurot.

Kui Haapsalu laekumine on olnud stabiilne, siis Vormsis algas aasta nutuselt, tulumaksu tuli jaanuaris ligi 3% vähem kui mullu. Veebruaris aga tuli tulumaksu juba 17% ja märtsis 14% mullusest rohkem.

Noarootsis oli tulumaksu kolme kuu keskmine laekumine 8,3% mullusest suurem.

Kõige väiksem tulumaksu laekumise kasv on olnud Kullamaal, vaid 2,6% mullusest. Jaanuaris laekus Kullamaal tulumaksu hästi, 9% rohkem kui mullu jaanuaris, kuid veebruaris ja märtsis on asi läinud päris allamäge. Kokku on Kullamaa tänavu saanud tulumaksu 102 600 eurot.

Kullamaa valla pearaamatupidaja Aarne Laureni sõnul võib laekumist mõjutada põllumajandus, mis on Kullamaal peamine tootmisharu. Talvel on põllumajanduses tööd vähem ja palgadki väikesed. Kevade poole on lootus, et palgad kasvavad.

„Mingit mõju avaldab ka Tallinna tasuta ühistransport, mis viis osa maksumaksjaid Tallinna,” ütles Lauren. „Samuti noorte tööle asumine välismaale, aga pisut on kasvanud ka töötus.”

Teistest väiksem on tõus olnud ka Taeblas (3,1%) ja Ristil (3,6).

Läänemaa keskmine tulumaksulaekumise kasv oli 7,7% ja see on pisut rohkem kui Eesti keskmine 7,6%.

Kolme kuuga laekus Läänemaal omavalitsustele tulumaksu 3,140 miljonit eurot, sellest 40% moodustas Haapsalu 1,355 miljonit.

Kõige rohkem on kolme esimese kuuga tulumaksu laekumine paranenud Saaremaal — 8,6%. Kõige tagasihoidlikum oli kasv Võru– ja Viljandimaal, vastavalt 4,7% ja 5,9%.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments