“Teeme ära” talgupäevadel on eritähelepanu all mälestiste korrastamine

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Käesoleval kultuuripärandi aastal pööratakse “Teeme ära!” talgupäeval eraldi tähelepanu mälestiste korrastamisele ning kultuuripärandi aasta toimkond koos talgupäeva korraldajatega kutsub kõiki üles osalema korrastustöödel kultuuripärandi objektidel ja mälestistel.

Kultuuripärandi aasta toimkonda kuuluva muinsuskaitseameti arendusdirektori Tarvi Sitsi sõnul on sel aastal kultuurimälestiste korrastamise kõrval tähelepanu all ka teadmiste jagamine.

“Hoopis teine tunne on anda käsi sellise paiga kordategemisele, mille legende ja ajalugu tunned,” rääkis Sits. “Kui talgujuhid soovivad leida inimese, kes talgulistele talgupäeval konkreetsest mälestisest veidi räägiks, peaksid nad ühendust võtma oma maakonna muinsuskaitseinspektoriga,” lisas ta.

Mälestiste korrastamisega seonduvad talgud leiab “Teeme ära!” kodulehel aadressil http://j.mp/talgud-mälestised. Praegu on võimalik end kirja panna 94 kultuuripärandi objekti korrastamisega seotud talgutele, kuid kes soovib talgupäevaks kedagi objekti tutvustama, peab kiirustama, sest kõigi mälestiste juurde jutuvestjaid kindlasti ei jätku, märkis Sits.

Läänemaal saab end kirja panna Lihula pargi talgutele, Lihula kirikaia talgutele, Vormsi kalmistu ja kirikuaia koristamisele, Riguldi mõisa ümbruse koristamisele, Ridala kirikaia talgutele ja Lihula meistriaia talgutele.

“Teeme ära!” talgupäev peetakse taas mai esimesel laupäeval, 4. mail, mil iga kogukond saab ise otsustada talgupäeva tööd ja tegemised. “Teeme ära!” talgupäeva toimkond ja Eesti Rahva Muuseum kutsuvad inimesi jätkuvalt talgulugusid jagama. Seda saab teha talguveebis.

2013. aasta on kuulutatud kultuuripärandi aastaks, mille raames toimub rohkelt sündmusi üle terve Eesti Täpsemat infot teema-aasta kohta saab veebilehel www.parandiaasta.ee ning Facebookis.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments