Steni muinasjutuvõistlust peeti 21. korda

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Abikaasa Anniga poeg Steni mälestuseks muinasjutuvõistlust korraldav Ants Roos näitab muinasjuttude virna, mis on lapsed 21 aasta jooksul paberile pannud. Foto: Arvo Tarmula

Täna keskpäeval said 40 parimat noort muinasjutukirjutajat Tallinna raekojas kätte Steni muinasjutuvõistluse auhinnad, neid anti välja 41.

Läänemaa lastest sai Ridala valla eripreemia Uuemõisa lasteaia–algkooli 3. klassi õpilane Elise Pihlakas „Jõulujutu” eest. Haapsalu linnavalitsus tunnustab Haapsalu gümnaasiumi 8. klassi tüdrukut Sandra Särgi „Metsaralli” eest.

Steni muinasjutuvõistlusele saadeti tänavu 246 muinasjuttu 42 koolist üle Eesti ja kaugemaltki. Kõige kaugemalt jõudis muinasjutt võistlusele Riia eesti põhikoolist.

Koos abikaasa Anniga oma varalahkunud poja nimelist muinasjutuvõistlust korraldav Ants Roos kahetses, et Läänemaa lapsi oli tänavu osalejate seas vähe.

Ants Roosi sõnul on läbi aastate olnud tublid võistlusel osalejad Jõgeva ühisgümnaasium, Sütevaka humanitaargümnaasium Pärnust, Tallinna Vanalinna hariduskolleegium, mitmed Tartu koolid. Viimastel aastatel on silma paistnud väike Tudulinna kool.

Ants Roosi sõnul oleneb väga palju koolide emakeeleõpetajast, kes lapsi kirjutama innustab.

„Kõik lapsed ja vanemad on andnud oma panuse, et eesti keel säiliks,” tunnustas Roos osavõtjaid.

Korraldajate sõnul on muinasjuttude teemad paarikümne aasta jooksul muutunud, nii nagu elugi meie ümber. Nii saab ka muinasjuttudest lugeda näiteks Soomes töötavaist isadest.

Üks laste lemmikteema kipub olema maagia. „Eks lapsed kirjuta selle põhjal, mida nad ise loevad,” ütles Ants Roos.

Ants Roosi sõnul on tänavune, 21. Steni muinasjutuvõistlus märgiline, sest Sten Roos, kelle muinasjutukirjutamise huvist võistlus alguse sai, elas vaid 21aastaseks.

21 aasta jooksul on muinasjutuvõistlusele oma muinasjutte saatnud 6000 last, neist auhinna vääriliseks peetud ligi 500 last.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments