Selgub Lihula, Ridala ja Noarootsi noorsootöö tase

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Tänavu võtavad kolm Läänemaa omavalitsust – Lihula, Ridala ja Noarootsi vald – luubi alla oma noorsootöö kvaliteedi. Varem on noorsootöö kvaliteeti hinnanud Haapsalu linn ja Taebla vald, Ridala valla noorsootöö hindamine viiakse läbi teist korda.

Maavalitsuse noorsootöö nõunik Ülle Lass ütles, et tunnustab omavalitsusi, kes on selle sammu astunud. Kvaliteedi hindamise analüüs on tema sõnul vallale töövahend noorsootöö korraldamisel.

“Heaks töövahendiks olnuks see ka ühinevatele valdadele,” arutles Lass. “Olen nõus neid aitama, kui aeg on käes,” lisas ta.

Haapsalu noorte huvikeskuse direktori kohusetäitja Kristi Karm ütles, et möödunud aastal läbi viidud linna noorsootöö hindamisest oli edasiseks tööks kõvasti kasu. Tema sõnul saadi noorte küsitlemise kaudu teada, mis on nende jaoks oluline, mis on linnas halvasti ja mis hästi.

Küsitluste põhjal tehti näiteks kindlaks, et Haapsalus on noorte arvates head võimalused ja kohad vaba aja veetmiseks – huvikoolid, spordibaaside pakutav. Puudulikud on siinsed ekstreemspordi tegemise võimalused.

“Paljut noorte kirjapandust teadsime isegi, aga nüüd on see ametlik,” selgitas Karm. “Edasiminekuks on see hästi oluline.”

Mõned vajalikud muudatused on Karmi sõnul noorsootöö korraldamises juba sisse viidud. Näiteks tunnustati veebruarikuus esmakordselt noorsootöö tegijaid.

Karm kinnitas, et noorsootöö hindamist tasub omavalitsustel ette võtta. Haapsalu noori on plaanis edaspidi ka ilma hindamisprotsessis osalemiseta küsitleda.

Noorsootöö kvaliteedi hindamismudeli töötas välja koos noortevaldkonna partneritega Eesti Noorsootöö Keskus, kes ühtlasi koordineerib hindamisi üle Eesti. Kolme aasta jooksul on noorsootöö kvaliteeti hinnanud 63 omavalitsust üle Eesti.



Lihula, Ridala ja Noarootsi valla hindamistulemustest tehakse kokkuvõtted juunis.


Kokku on Haapsalu linna ning Lihula, Noarootsi, Ridala ja Taebla valda registreeritud 5598 7–26aastast noort ehk 79% Läänemaa noortest.

7–26aastaste noorte arv; noorsootöö kvaliteedi hindamine

Haapsalu linn – 2865 noort; 2012. a
Lihula vald – 773 noort; 2013. a
Noarootsi vald – 180 noort; 2013. a
Ridala vald – 920 noort; 2010. a ja 2013. a
Taebla vald – 860 noort; 2012. a
Kokku: 5598 noort
 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments