Autoajakirjad kirjutavad Vormsi ja Noarootsi jääteest

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Kolmest katsetatavast Opel Amperast käis korraga ajakirjanikele jääsõitu tegemas kolm. Foto: Erik Riikoja
Kolmest katsetatavast Opel Amperast käis korraga ajakirjanikele jääsõitu tegemas kolm. Foto: Erik Riikoja

Mõnikümmend Euroopa autoajakirjanikku katsetas möödunud nädalal Vormsi ja Noarootsi jääteel Opeli elektriautot.

Teiste hulgas olid Eestis „Top Gear”, „Auto, Motor und Sport”, „Auto Week” ja „Auto Bild”. Autotootja Opel tõi ligi 20 Euroopa tehnikaajakirja esindajad kaheksast riigist Eestisse, et lasta neil proovida elektriautot Opel Ampera lumistes ja jäistes tingimustes.

Opeli esindaja Christopher Ruxi sõnul olid ajakirjanikud Eestis esmaspäevast neljapäevani. Seltskond ööbis Muhus, kuid iga päev käidi sõitmas Haapsalu–Noarootsi ja Rohuküla–Vormsi jääteel.

„Paljud olid enne jäätunud järvel sõitnud, kuid mitte keegi jäätunud merel,” ütles Rux, kes ka ise jääteed esimest korda proovis. „Selline võimalus on üks kord elus ja avaldas kõigile muljet.”

Ta lisas aga, et jääl olek tekitab temas ebamugavust, eriti kui kaldale on mõlemas suunas viis kilomeetrit ja navigatsioonisüsteem näitab asukohta keset merd.

„Raju oli. Nad olid rabatud, et see transpordiviis on regulaarne, igatalvine,” kirjeldas külaliste emotsioone katseid pildistanud fotograaf Erik Riikoja. „Nad küsisid ikka hoolega, mitu inimest aastas põhja läheb.” Ruxi sõnul kinnitasid kuue autoga tehtud sõidukatsed, et elektriauto Ampera töötab lumises–jäises kliimas probleemitult.

Kohapeal olid ka humoorika Briti telesaate „Top Gear” esindajad. Reedel ilmus katsetusest artikkel „Top Geari” veebilehel ning laupäeval uudis Facebookis.

„Top Geari” veebis kirjutatakse, et katsetamiseks ei valitud Eestit mitte ainult kliima tõttu, vaid ka sellepärast, et siin on maailma esimene üleriigiline elektriautode laadimisvõrk.

„Vastumeelsed pidurid on ainus reaalne Ampera–vastane kriitika. See, ja et auto käigukang näeb välja nagu naiste raseerija,” tehakse artiklis katsest järeldus.

Artiklis nenditakse, et katsetajad said vale sõidukiiruse pärast noomida — jääteel ei tohi sõita kiirusvahemikus 30–45 kilomeetrit tunnis.

Sõit jääteel hirmutas ka „Top Geari” meeskonda. „Esmalt hakkad sa värisema, siis satud segadusse. Pärast seda kaotad võime oma käsi kasutada, need muutuvad siniseks, nõrgenevad pulss ja hingamissagedus, kahjustub organite töö ja tekib äärmine vastumeelsus pidutsemise suhtes,” kirjeldatakse, mis juhtub läbi jää kukkunud inimesega.

Sõidust elektriautodega Väinamerel peaksid ilmuma artiklid ka kõigi teiste osalenute sulest, kinnitas Christopher Rux.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments