Läänemaa toiduvõrgustik O.T.T alustab aprillis

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Üks mahetoode, mida tulevikus O.T.T kaudu osta saab, on Tammejuure talu kanepitee. Foto: Arvo Tarmula
Üks mahetoode, mida tulevikus O.T.T kaudu osta saab, on Tammejuure talu kanepitee. Foto: Arvo Tarmula
Üks mahetoode, mida tulevikus O.T.T kaudu osta saab, on Tammejuure talu kanepitee. Foto: Arvo Tarmula

Aprillis alustab tööd Läänemaa O.T.T ehk otse tootjalt tarbijale võrgustik, mille abil saavad kohalikud tootjad oma toidu– ja muud kaupa müüa otse ostjale, ilma poe vahenduseta.

Möödunud aasta alguses tuli aktiivsel Läänemaa naistepundil idee panna Kullamaal tööle O.T.T võrgustik, mis aitaks kohalikel väiketootjail oma kaupa müüa. Selleks loodi MTÜ Läänemaa Toode.

Samal ajal alustasid Läänemaa mahetootjad mahetoiduvõrgustiku Haapsalu O.T.T loomist, mis tooks maakonnas valminud mahekauba linna toidulauale.

Nüüd on jõud ühendatud, idee laienenud ja kogu maakonda, mitte ainult Kullamaad ja Haapsalut teenindav Läänemaa O.T.T alustab aprillis.

„Tänu ajakirjandusele saime kokku,” ütles tavatoodete O.T.T eestvedaja Linda Pärnpuu, viidates mõlema võrgustiku loomisest kirjutatud artiklitele Lääne Elus.

Mahetoodete O.T.T eestvedaja Karin Kuusemaa sõnul jäi üksi toimimiseks mahetootjaid vajaka. „Praegu on umbes neli tootjat. Paljud tahavad enne liitumist näha, kas asi läheb tööle ja mis saama hakkab,” ütles Kuusemaa.

Pärnpuu sõnul on tavatootjaist liitunud 30–40 toiduainete müüjat. Peale selle on muu kauba müüjad — Läänemaa O.T.T nimekirjast võib leida kõike käsitööst sõnniku ja küttepuudeni.

„Meie ei osta ega müü — meie kaudu saab infot,” selgitas Pärnpuu veel kord tootjalt tarbijale võrgustiku põhimõtet.

O.T.T ülesanne on koondada veebi müüjate ja toodete nimekiri. Sealsamas saab ostja esitada tellimuse. Kokkulepitud ajal ja kohas kohtuvad tootjad ja tarbijad, tarbijad saavad kätte tellitud kohalikku päritolu kauba ja tootjad saavad tarbijailt vahetut tagasisidet ega pea maksma poele vahendustasu.

Läänemaa O.T.T kaubakohtumised hakkavad Kuusemaa ja Pärnpuu sõnul toimuma Haapsalu, Kullamaa, Taebla, Lihula ja Martna kandis, võib–olla mujalgi.

„Seltsimajades. Heauskselt loodame, et lubavad tasuta korraldada — Kullamaal kindlasti on tasuta,” sõnas Pärnpuu.

Haapsalus kaubakohtumisteks veel kohta ei ole. Kui linn ei aita, antakse kaup üle õues. „Ka Viljandi teeb lageda taeva all,” nentis Pärnpuu.

Kuigi kaubakohtumised on ühised, tuleb mahetootjate ja tavatootjate kaupu tellida eri veebilehtede kaudu. Praegu on üleval mahetootjate lehekülg aadressil maheott.weebly.com, tavatootjate oma avaneb aprillis.

Kui poest ostetud kauba hinnast 10–20 protsenti läheb vahendustasuks, siis O.T.T. kaudu jääb hind ostmisel sellesarnaseks, kuid kogu kasum läheb kohalikule talunikule, mitte poele.

„Kas sa tahad Hollandi või Eesti tootjat toetada? Mis on kallis? Kallis on siis, kui käed on ümber kaela,” ütles Pärnpuu ja nentis, et välismaisest hulgitoodetud kaubast võib kohalik väiketootjate kraam siiski kallim olla.

„Hind peab tahes–tahtmata olema selline, et tarbija seda ikkagi osta tahaks,” lisas Pärnpuu.

Pärnpuu sõnutsi on O.T.T laiem eesmärk ka tuua koduaias kasvatamise ja käsitsi tegemise töö uuesti ausse.

Eestis töötab O.T.T süsteem Kuusalus, Raasikul, Viljandis ja Nõmmel. O.T.T on populaarne Prantsusmaal.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
16 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
hullukari
11 aastat tagasi

Ainult Karin Kuusemaa on kirjutanud asjakohase kommentari.,teistel oleks õige oma pläma siit mata võtta.Kui te midagi pole asjast kuulnud Läänema toote kohta võite küsida Rea Rausilt või Irene Lutsult,saate õige teaveKarin Kuusemaa teab Läänemaa O.T.T.ist.Vot nii on lood..

pakkuda
11 aastat tagasi

hulgi tolmulesta, aastaringselt, kuulutus ei vanane

Karin Kuusemaa
11 aastat tagasi

O.T.T. tegevus ei ole tõesti midagi uut Eestis. Loodan ka, et antud tegevus viib kokku palju võõraid inimesi, mille käigus arenevad välja uued ideed Läänemaa arendamiseks, ajendab kohalikke omatehtud tooteid ka müüma (uued väiketootjad) ja töötlema (nt tulevikus võiks olla ka oma tuttav pagar) ja aitab ellu jääda väiketaludel. Läänemaa tuleb muuta kuidagi atraktiivsemaks, muidu lahkub siit enamus nooremast põlvkonnast.

Lisan veel, et kanepitee on kahjuks kuni augustini otsas (pilt on tehtud oktoobris). Hetkel on meie talul pakkuda kanepiõli, kanepijahu, kanepiseemneid ja kanamune. Lähitulevikus on plaanis sortimenti muidugi laiendada.

mida sa ajad
11 aastat tagasi
Reply to  Karin Kuusemaa

Läänemaa tuleb muuta kuidagi atraktiivsemaks, muidu lahkub siit enamus nooremast põlvkonnast. – ja jääbki lahkuma kui te olemasolevatki kasutama ei õpi ja enda dogmasid ja isekust alla neelata ei osaks ja suudate kanepi õli tasandil vaid mõelda. Selle kanepi Põllu võite teha KEKIi aiandisse pole vaja KEKI kooli ühikast kaugel käia. Tulevik võiks olla see et igale noorele Läänlasele enda kanepipõld ja siis ei suuda te enam seda turistide voori siia peatada. Õiged taimed tuleb maha panna selles on teil õigus.

kah uudis
11 aastat tagasi

kaupa on vahetatud alates aadamast saati

jah'ile
11 aastat tagasi

kuidas on see mõttehiiglaslik fraas teemaga seotud, kas keegi peab artiklis kirjeldatud tegevust uueks leiutiseks?

oinakari
11 aastat tagasi

Alati kui keegi tahab midagi teha, leidub kari oinaid, kes hakkavad vinguma. Las inimene teeb, isegi kui välja ei tule, on see parem kui pidev hala. Teie, vingujad, närige muru, muuks te võimelised ei ole.

jah
11 aastat tagasi
Reply to  oinakari

naiivne on igahommikust hädalkäimist millekski uueks leiutiseks pidada

SprOTT
11 aastat tagasi

Kallis on hea. Raha on palju. Ei teagi kuhu teist panna.

kriimsilm karuott ja rebane
11 aastat tagasi

nii et Pärnpuu Linda on see suur ajuhiiglane kes on suutnud kõik välja mõelda ;)))) Kui netti natuke sirvida siis leiab igasugu huvitavat infot läänemaa maamajandusest http://www.youtube.com/watch?v=o78k9HigL-c suisa 5 osa. väägade huvitavat lektüüri. Ainult et Linda pärnpuud nendes kajastatud ju ei ole. Huvitav kas jälle on tegemist lahtisest uksest sisse murdmisega.

super :)
11 aastat tagasi

Tõesti tore algatus. Ja mis petekast siin mingi kodanik räägib. On ju selge sõnaga jutt sellest, et tegijad mingit vahendustasu ei taha, nad lihtsalt annavad infot ja kogu kauplemine käib otse tootja ja tarbija vahel.
Lõpuks ometi vajalik asi olemas, tahaks juba tellima hakata 🙂

martin
11 aastat tagasi
Reply to  super :)

loe artikkel läbi, saad äkki aru. Kui ei, siis ära enam sõna võta.

jalgratta leiutajad
11 aastat tagasi
Reply to  super :)

mine turu infosse ja mine telli http://www.turuinfo.ee talunikud pole viitsinud sedagi haldama hakata.

hihhiii
11 aastat tagasi

valimised tulekul, tasuta kardulit ja kapsit

kodanik
11 aastat tagasi

10-20% vahendustasuks on vale number, palju rohkem läheb. Kas soojenduseks kohe väke petekas?