Riigikogu lükkas tagasi maavanemate kaotamise eelnõu

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Riigikogu lükkas eile esimesel lugemisel tagasi Keskerakonna fraktsiooni algatatud otsuse eelnõu, mis oleks teinud valitsusele ettepaneku töötada välja õiguslikud alused maavalitsuste tegevuse ümberkorraldamiseks ning maavanema institutsiooni lõpetamiseks, kirjutab BNS.

Eelnõu poolt oli 17 ja vastu 57 riigikogu liiget ja seega lükati eelnõu tagasi.

Eelnõu tutvustanud keskerakondlasest põhiseaduskomisjoni liige Tarmo Tamm rõhutas, et maavanemad on kaotanud oma kunagise funktsiooni ning ei seisa enam maakonna tervikliku arengu, vaid eelkõige oma erakonna hea käekäigu eest. „Kahjuks ei ole maavanemal enam muud kaalu kui oma partei huvide eest seismine, sest nii rahaline ressurss kui ka kogu otsustusõigus on koondunud ministeeriumite pädevusse,” ütles ta.

„Maavanema ametikohta kasutatakse nüüd vaid poliitilise hüppelauana riigikokku pääsemisel ning minu meelest pole sellist institutsiooni Eesti riigile tarvis,“ ütles Tamm. „Meie nägemuses tuleks maavalitsuste tegevust asuda ümber korraldada ning koondada otsustusõigus omavalitsusliitude kätte. Seal on inimesed, kes reaalselt linnu ja valdasid igapäevaselt juhivad.“

Põhiseaduskomisjon tegi ettepaneku eelnõu tagasi lükata. Põhiseaduskomisjoni nimel ettekande teinud reformierakondlane Peep Aru teatas, et valitsus eelnõu ei toeta. Tema sõnul on maavanematele seadustega pandud ligi 600 ülesande täitmine ja kõiki neid kindlasti omavalitustele ja omavalitsusliitudele üle anda ei saa, eriti kuna omavalitsused on nõrgad.

15st ametis olevast maavanemast kuulub seitse Reformierakonda ning seitse Isamaa ja Res Publica Liitu.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments