Hiiumaa poiss õpib flööti Skype’i kaudu

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Flöödi õppimine skaipides jätab Jaan–Martin Ugamile aega tegelda muudegi teda huvitavate asjadega. Foto: Taavi Ugam
Flöödi õppimine skaipides jätab Jaan–Martin Ugamile aega tegeleda muudegi teda huvitavate asjadega. Foto: Taavi Ugam

Kaheteistaastane Hiiumaa poiss Jaan–Martin Ugam õpib Haapsalu muusikakooli õpetaja juures kolmandat aastat flööti Skype’i vahendusel.

Üheksa aastat tagasi pealinnast Emmastesse kolinud Ugamite pere otsustas Jaan–Martini flöödiõpet jätkata interneti teel pärast seda, kui poisi senine pilliõpetaja hakkas Käina muusikakoolis tundi andma ühel päeval nädalas varasema kahe korra asemel.

“Mõtlesin: ühest tunnist jääb väheks,” ütles Jaan–Martini viiuliõpetajast ema Helje Ugam.

“Tavaline poiss ei mõtle ju igal vabal hetkel harjutamisest ja kui siis mõni pillitund juhtub ära jääma, ongi pool kuud läinud ja arengu asemel seisak.”

Nõnda tuligi emal päästev mõte kasutada Skype’i. Kõigepealt kaalus ta oma tuttavaid, mõttega tuli kaasa Haapsalu muusikakooli õpetaja Helen Saar. “Ma ei tea,kas keegi veel nõnda pilli õpib, aga meie oludes oli ja on see päris hea lahendus,” sõnas Helje Ugam.

Nüüd avabki Saar kaks korda nädalas arvuti oma Viimsi kodus, samal ajal astub Emmaste põhikooli arvutiklassis flöödiga arvutiekraani ette tema õpilane Jaan–Martin.

Haapsalu juurtega Saare sõnul lähevad tunnid ladusalt.

Õpilast puudutamata on küll natuke keeruline näidata, et näiteks õlad peavad pillipuhumise ajal vabad olema, aga nad saavad hakkama.

Jaan–Martin ise on sääraste pillitundidega rahul. “Skype’iga on mugavam ja lihtsam – saab varem koju ja pärast tunde jõuab ka muude asjadega tegelda,” arvas ta.

Üheksandat aastat Haapsalu ja Viimsi vahet sõitev Saar on Jaan–Martini õpetamisest innustust saanuna vahel enne konkurssi või kontserti teistelegi siinseile õpilastele Skype’i kaudu õpetust andnud.

“Suuremate õpilastega toimib see väga hästi,” ütles Saar. Paar korda õppeaasta jooksul käib Jaan–Martin ka Haapsalus õpetaja juures päris tunnis, see on Hiiumaa poisile terve päeva ettevõtmine.

Viimati esines Jaan–Martin detsembris muusikakooli puhkpilliosakonna kontserdil ja tegi seda õppealajuhataja Mart Kuusi sõnul väga hästi.

“Tubli poiss, julgesti ja kenasti mängis,” ütles Kuus.

Flöödiõpetaja arvab, et Skype’i kaudu pilli õpetamise jätkamine oleneb sellest, kui palju poisil jaksu jätkub. “Lastel käib viitsimine ikka üles–alla,” teab Saar. Et Jaan–Martinit toetavad muusikaharidusega vanemad, võib ebatavaline õpetamisvorm vilja kanda.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments