Ridala volikogu otsus jahmatas põhjavaldu

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Risti mehed Elvo Leppmaa, Rein Kaljuvee ja Rein Kruusmaa eile õhtul Haapsalus ühinemiskoosolekul. Ridala ja Haapsalu on ühinemisele "ei" öelnud. Foto: Arvo Tarmula
Risti mehed Elvo Leppmaa, Rein Kaljuvee ja Rein Kruusmaa eile õhtul Haapsalus ühinemiskoosolekul. Ridala ja Haapsalu on ühinemisele "ei" öelnud. Foto: Arvo Tarmula

Ridala vallavolikogu neljapäevane otsus, et vald ei ühine enne valimisi mitte kellegagi, raputas käimasolevat haldusreformi eos põhjani.

“Ridala jaoks on aeg maha võetud. Nüüd oleme vaatlejad,” sõnas Ridala vallavolikogu esimees Olev Peetris eile.

Ridala volikogu otsustas üleeile erakorralisel ja kinniseks kuulutatud istungil, et ei sea eesmärgiks ühineda põhjavaldadega enne valimisi.

“Pean seda otsust väga kahetsusväärseks,” ütles ühinemisläbirääkimiste juhtkomisjoni esimees Aldo Tamm.

Jaanuaris oli Ridala üsna üksmeelselt võtnud vastu otsuse pidada ühinemisläbirääkimisi Taebla, Oru, Noarootsi, Nõva, Risti ja Haapsaluga.

Eile saatis Ridala neile omavalitsustele välja teate, et volikogu on meelt muutnud.

Asjaomase otsuse eelnõu olid ette valmistanud ja esitasid Ridala volikogu aseesimees Valli Ender, liikmed Kalju Hepner,Lea Samarajev ja Aime Koit.

Enne seda oli istungi päevakorras olnud kaks punkti: ühinemisläbirääkimiste komisjoni moodustamine ja ühinemise asjus rahvaküsitluse korraldamine. Komisjon moodustati, aga rahvaküsitlus läks päevakorrast maha.

“Nüüd on asjad lõpuks selgeks räägitud,” kommenteeris istungit ja uut otsust Hepner.
Hepneri sõnul ei olnud jaanuaris liitumisläbirääkimistes osalemise otsustamisel juttu, et liituda tahetakse nii kiiresti.

Hepner nimetas enne valimi-si liitumist kiirmenetluseks, ütles, et see ei ole mõistlik, sest kiirustamise taga on vajadus lõigata poliitilist profiiti.

“Tahame näidata tervele Eestile, et oleme valmis, aga kas oleme,” arutles Hepner.

Ka märkis Hepner, et paljud, isegi Oru valla inimesed on tema käest küsinud, kuhu tormatakse. Rahvas küsib, aga meil pole endalgi vastuseid anda,nentis Hepner.

“Asi läks käest ära ka. Ridala on rikas pruut, kosilasi tuli üha rohkem. Haapsalu tuli ree peale viimasena, ja nüüd on tal kõige kiirem,” sõnas Hepner.

Põhimõtteliselt pole Hepner liitumise vastu, olgu linna või maaga. Teha võiks seda mõistliku aja pärast, kui kõik liitumise head ja vead on üksipulgi läbi arutatud, kõige varem 2014. aastal, pakkus Hepner.

“Ridala vald on heal järjel. Meie peame vaatama, et meil halvemaks ei läheks,” lisas ta.

Uue otsuse eelnõu poolt oli kaheksa, vastu viis volikogu liiget. Poolt hääletasid Valli Ender, Hepner, Lea Samarajev, Aime Koit, Raivo Õiglas, Toomas Vallimäe, Pjotr Palmits ja Ott Liivlaid.

Vastu olid volikogu esimees Olev Peetris, liikmed Merike Kallas, Reimo Nebokat, Merike Peek ja Anu Tamme.

Uus otsus tabas kiire liitumise pooldajaid täiesti ootamatult.

“Olen sügavalt pettunud,” sõnas Olev Peetris vahetult pärast istungi lõppu.

Peetris ütles, et teadis, et volikogus pole üksmeelt, aga ei uskunud, et istung nii lõpeb.

“Mul on tõsiselt piinlik ja häbi teiste omavalitsuste ees,” nentis Peetris pärast istungit.

Eile ütles Peetris, et hoiab pöialt teistele, et neil jätkuks usku ja söakust jätkata.
“Ega see Ridala mingitõotatud maa ole,” sõnas ta.

Peetrise sõnul on Ridala võimeline hooaja-kaks edasi tiksuma. “Peab ainult vaatama, et rikkast pruudist ei saaks vaest kosilast,” ütles Peetris.

“Pettumuse valmistas see, et rahvast hirmutatakse valede argumentidega,” ütles vallavolikogu liige Reimo Nebokat.

Nebokati sõnul olid istungil jutuks hirmud, et langevad toetused ja õpetajate palk, mis on Ridalas kõrgemad kui mujal; kommunaalmaksud aga tõusevad. Praegu on Uuemõisas toasoe maakonna üks odavamaid.

Nebokati sõnul ei võtnud ühinemise vastased ühtegi vastuargumenti kuulda.

“Täielik müstika,” sõnas Nebokat.

Olev Peetrise sõnul ei ole volikogu praeguse koosseisu puhul tõenäoline, et pakutud valimiste vahelisest liitumisest saab asja, sest pole tahet. “On ainult emotsioonid, demagoogia ja halvasti ette valmistatud otsused,” ütles Peetris.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
23 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Pensionär
11 aastat tagasi

Ridala v. tegi õige otsuse. Haapsaluga ühinemine tähendab teistele valdadele
kaost. Seda väljendas kaudselt ka Sukles. Eesti seaduste kohaselt saaks tulevases
vallas ülemvõimu Haapsalu ja nagu tavaks on olnud koguneks rikkus Haapsallu ja
teised vallad oleks ääremaa. Ka Ridala vallavanem ütles välja tõe 3-me omavalitsuse olemasolust Läänemmaal. Miks seda ei öeldud välja otse? Sellega
seoses poleks ka vale otsus olnud läbirääkimisi jätkata ilma Haapsaluta.
Seda otsust vastuvõtta pole hilja. Usun et kõik muud põhjused on pläma,sest
ühinemisel on nii võitjaid kui kaotajaid.

Leo õllesaalist
11 aastat tagasi

Mina kuulsin õllesaalis hoopis teist lugu. Nimelt üks neist “keeldunud” volinikest peab plaani ainult Haapsaluga paarituda. Siit ka keeldumine suurvallast. Kui teised saavad oma jobiga ühelepoole siis Ridalal hea Haapsaluga paariheita ja ülejäänud näljased kõrvale heita.
Nüüd uue õlle järele…

Maamees
11 aastat tagasi

Õllesaban üits rääkes,et Vuormsi saar liituvat Gotlandiga ,et Euruliidu värk,pidid saama nii. Tää kas tuu om tõsijutt või lora ?

Tont.
11 aastat tagasi

Kulla neo,lootus sureb viimasena… Aga ikkagi tahaks väga teada,kelle p…s tuli põleb,et asi ülepea ja jõuga tahetakse ära teha.

ülepea
11 aastat tagasi
Reply to  Tont.

ei tehta, seda on oodatud juba aastaid

neo
11 aastat tagasi

Rahvahääletuse tulemust ei pea arvestama, võetakse teadmiseks aga tehakse ikka ära….

Johannes
11 aastat tagasi

Kuidas kommijad aru ei saa, et liitumiskõnelused pole mingi automaatne liitumine. Kõigepalt tehakse koostöös ekspertidega selgeks, milline kasu või kahju liitumisest tekib. Kõigis valdkondades tehtud uuringud ja ekspertide arvamused tehakse avalikuks. Seejärel toimub rahvahääletus, mille tulemuste alusel otsustavad kohalikud volikogud kas liitumist toimub või ei toimu. Nii lihtne see ongi ja liitumist sundkorras ei toimu. Mõned kommijad pole endale liitumiskõneluste eesmärki selgeks teinud ja üritavad hämada ning paanikat tekitada.

Tegija
11 aastat tagasi
Reply to  Johannes

Tehakse ta jeeee, ise ka usute või, et 1-1,5 kuuga on võimalik kõik need loetletud uuringud ja läbirääkimised ja rahvaküsitlus ja selle analüüs ja veel mingid enamvähem adekvaatsed otsused ära teha, et sügisestele valimistele ühendvallana minna. Minuarust läheb ka see vähene aeg teil kaklemise peale. Millised need tegijad on, kõik tahavad ainult kamandada, kui miskit tööd on vaja teha, siis teised tehku, viletsamad astuvad krõpsti ise tagasi. Paari valla liitumine võibolla kuidagi nii lühikese ajaga veel oleks võimalik, kui sõbralikud ja võrdsed tahavad kokku minna. Sellise mammutvalla loomise mõte paari kuuga on küll arulage. Loomulikult ei ole niisuguse plaani juures… Loe rohkem »

abc
11 aastat tagasi

Linn ei anna tasuta midagi- kõigi teenuste eest tuleb Ridala inimestel pappi välja käia- see on tavaline kaubandus. Kas keegi teab peale hr. Peetrise veel kedagi,kes on kahes vallas korraga makstavas ametis-Ridalas volikogu esimees ja Taeblas esimehe astäitja? Kumma valla asju ta esmajärjekorras ajab ? Oleks päev pikem,oleks ta samaaegselt ka Paldiskis linnapea. Hea,et mõistus koju tuli- praegusi vallajuhte ei valitud kindlasti selleks,et kohaliku tasandi otsustusõigus käest anda. Ootan huviga,kas mõni ühinemisjuhtidest julgeb selle jutuga ka valimistel välja tulla. Kuna aga riigihangetel liigub päris suur papp,siis tundub pigem,et keegi tahab otsustajate ringi võimalikult koomale tõmmata -mida vähem nägusid,seda suurem tükk…..

sulle, linnale
11 aastat tagasi

“Ei saa see Ridala elanik Haapsalus midagi tasuta. Annab temagi linna teenuseid tarbides oma panuse, et Haapsalu oma hiigelvõlad makstud saaks. Aga kui nüüd tahetakse linna käsi vägisi päris taskupõhja ajada, loomulikult hakkavad vastu.”

Ilus jutt küll aga Uuemõisa ei pea endale ujulat, kultuurikeskust, staadionit jpm ehitama, kuna tema elanikud saavad selle kõik linnalt. Piletiraha eest küll aga vald ehitamiseks ju raha ei kuluta. Pole vist raske aru saada, et elatakse rikkalt(?) linna abil.

müüja to ostja
11 aastat tagasi

sul vist pole selle …natukese tagasituleku suhtes enam mingit lootust, ignoreeri või ära ignoreeri jne mää mää

ostja
11 aastat tagasi

Tuleks vist hakata Uuemõisa kaubanduskeskusi ja ettevõtteid ignoreerima,küll siis arunatuke tagasi tuleb.

Ridala Mummuseelik
11 aastat tagasi

need argumendid tõi väja ju Nebokat, kes “peegeldas” seda, mida tahtis, ju neid argumente on teisigi