Juhtkiri: Keda kartes?

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Kui majanduslikult on Ridala valda mõistlikult juhitud, siis poliitiline juhtimine on olnud vähemalt praeguse ühinemislainega seoses küll küündimatu. Ridala vald ei ole suutnud ette valmistada korralikult läbimõeldud eelnõusid, mida vajanuks käima läinud ühinemisprotsess. Vallavalitsus ja volikogu on lasknud hulga mõtlemisaega raisku minna, sest Oru ettepanek tuli ju juba mullu detsembris.

Ka viimane, neljapäeval langetatud otsus on nii mitmeti mõistetav, et sellega ei ole suurt midagi ette võtta. Otsus ütleb, et vald ei soovi ühineda 2013. aastal, aga jätkab ikka kõigi ülejäänud seitsme omavalitsuse, sh Haapsaluga läbirääkimisi. Mille üle, kui teised tahavad jõuda otsusele sügisesteks valimisteks?

Volikogu otsus ütleb veel, et läbirääkimised peavad käima seni, kuni on selge, kas ühinemine on ajalooliselt põhjendatud, kuni on arutatud läbi mõju elanikkonnale ja elanike elutingimustele, haldussuutlikkusele, ettevõtluskeskkonnale, hariduslikele oludele jne.

Selge, et neid küsimusi tuleb arutada, aga sellises sõnastuses tähendab see, et läbirääkimised kestavad igavesti – alati on veel midagi uurida ja kaaluda, kui tahetakse viivitada või takistada.

Otsus nõuab rahva arvamuse väljaselgitamist rahvaküsitlusel, kuid neljapäeval visati küsitluse punkt päevakorrast välja. Valmisolekust ei kõnele ka ultimatiivne nõue, et ühinedes peab säilima Ridala valla nimi. Ebakindlusest ja ebaküpsusest kõneleb ka asjaolu, et volikogu kuulutas istungi kinniseks. Keda kartes?

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
23 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Uuemõisast
11 aastat tagasi

Või hoopis mõtlevad argpüksid? Järgneva artikli puhul tasuks lisaks sisule vaadata kuupäeva ja veidi mõelda.
http://pr.pohjarannik.ee/?p=4624

to: to teine elanik
11 aastat tagasi

Sa ei saa kohe üldse aru. Ridala valla rahadega pole ilmselt ükski su loetud objektidest ehitatud. See on ärimeeste raha!

teine elanik
11 aastat tagasi

“Elanik
10. veebr 2013 – 16:47

Kindlasti mitte ühineda…. Haapsalu linn on nii vaene et see sööb teiste valdade viimased rahad ka ära…”

Tegelikult on Haapsalu ju rikas, ehitab ka Ridala elanike jaoks staadioni, kultuurimaja, ujula … ja palju muud. Ridalal jääb ju see raha kõik järgi. Uhke ka veel, et niimoodi rikkaks saanud.”

üks Ridalast
11 aastat tagasi
Reply to  teine elanik

Võibolla tõesti peale minu kogu ülejäänud vallarahvas elab 24/7 nimetatud asutustes. Ei tea. Ujulas pole kordagi käinud ja ei kavatse minna ka. Staadion võib kah minu poolest olemata olla. Nii et lõpetage see ujula ja staadioni Haapsalu ilmaimeks tituleerimine.

tule
11 aastat tagasi
Reply to  üks Ridalast

puuotsast alla

kohe
11 aastat tagasi
Reply to  tule

peale sind.

to teine elanik
11 aastat tagasi
Reply to  teine elanik

Haapsalu rahvas käib Uuemõisa tanklates autot pesemas ja tankimas, käib Uuemõisas mitmes kaubanduskeskuses, autoteeninduses, metsas, jõeääres, randades….. Rumal argument! Kas Ridala elanikud on ka kõik selle võimaldanud linna elanikele? Edaspidi hakkate Ridalale maksu maksma, kui soovite linnast välja pääseda!

neid
11 aastat tagasi

objekte pole ehitanud ridala vald, vaid ahned ärimehed

EU
11 aastat tagasi
Reply to  teine elanik

Euroopa Liidu rahadega ehitatud. Võtame tagasi, kui ei oska majandada. Raha küsides oli kindlasti nõutav mingi äriplaan. Järelikult kirjutati sinna sisse ebareaalne kasusaajate arv.

Pensionär
11 aastat tagasi

Nagu näha on Lehte Ilves ja paljud teised Haapsalu elanikud ja näevad loomulikult
Head saaki, Ridalaga ühinemisel.Sestap ka suur poliitiline kisa. Ridala vallavalitsuse elavad rahva hulgas ja teavad väga hästi mida rahvas vajab, nii et
igakord pole vaja rahvaküsitlust..Parem mõelge kuidas oma linn puhtaks saada
ja võlad makstud saaks.

Vaatleja
11 aastat tagasi
Reply to  Pensionär

Värskendame ajakirjanike mälu https://online.le.ee/2012/04/30/ridala-valla-rahvas-tahab-paremaid-teid-ja-rohkem-tookohti/.
Mitte just väga ammu kirjutas Lääne Elu Ridalas läbi viidud rahvaküsitlusest. Tsiteerin: “Kõige enam erutas vastajaid valdade ühinemise teema – omavalitsuste liitumist käsitlevaile küsimustele vastasid peaaegu kõik küsitluses osalejad. 82% vastanuid ei poolda Ridala valla liitmist mitte ühegi omavalitsusega. Kui liitumine on kohustuslik, eelistaksid vastajad peaaegu võrdselt Haapsalu linna ja Taebla valda. Järgmine eelistus on Oru ja Martna vald või suur liit Põhja-Läänemaal”.

kas
11 aastat tagasi

Kas vallaametnikud on siis volinikud, kes hääletasid? Vist mitte. Kummad need kommunistid on?

Tont.
11 aastat tagasi

Kulla 09.39, ma saan aru,et peale peopanemist on paha olla,aga pea vastu-pood tehakse kell 10 lahti. Mis kommunistidest sa sonid?

eks
11 aastat tagasi
Reply to  Tont.

ikka nendest, kes arvavad, et vallametniku amet on eluaegne

Johannes
11 aastat tagasi

Kuidas kommijad aru ei saa, et liitumiskõnelused pole mingi automaatne liitumine. Kõigepalt tehakse koostöös ekspertidega selgeks, milline kasu või kahju liitumisest tekib. Kõigis valdkondades tehtud uuringud ja ekspertide arvamused tehakse avalikuks. Seejärel toimub rahvahääletus, mille tulemuste alusel otsustavad kohalikud volikogud kas liitumist toimub või ei toimu. Nii lihtne see ongi ja liitumist sundkorras ei toimu. Mõned kommijad pole endale liitumiskõneluste eesmärki selgeks teinud ja üritavad hämada.

just nimelt
11 aastat tagasi
Reply to  Johannes

aga ridala kommunistid näevad juba läbiääkimiste alustamises nende proletariaadi diktatuuri hävitamise ohtu

Tont.
11 aastat tagasi

Ühinemine pole koerapulm – et kellelgi tuli isu ja teeme ära. Välja selgitamata,mida positiivset see vallarahvale toob ja kas rahvas seda üldse soovib. Aga liitjad võiks selle peagi tulevatel valimistel oma valimisloosungiks nr 1 võtta. Mis sest,et see võib selle kandidaadi viimane kandideerimine olla….

Elanik
11 aastat tagasi

Kindlasti mitte ühineda…. Haapsalu linn on nii vaene et see sööb teiste valdade viimased rahad ka ära…

tean
11 aastat tagasi
Reply to  Elanik

et osad tegelased juba arvutasid kuhu panna kõik see raha ,aga näed mõned said haisu ninna,tõmbasid kässari. peale

taibud
11 aastat tagasi

Kõik läks järsku nii suure hoo ja paanikaga lahti, et mina küll ei saanud aru, mille poole ja miks üldse tormatakse, mis muutub paremaks (konkreetsemalt, mitte blablabla). Miks peab enne tegema ja siis alles mõtlema.