Saarte pärimusliku kultuurikeskkonna programm toetab ka rannarootsi pärandit

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Rannarootsi muuseumis Haapsalus tutvustatakse rannarahva kombeid kalapäevade – lesta-, kilu-, tuulehaugi ja jääräime päeva – kaudu. Foto: Arvo Tarmula / arhiiv
Rannarootsi muuseumis Haapsalus tutvustatakse rannarahva kombeid kalapäevade – lesta-, kilu-, tuulehaugi ja jääräime päeva – kaudu. Foto: Arvo Tarmula

Rahvakultuuri keskuse teatel on 17. jaanuarist 7. veebruarini avatud toetusprogrammi “Saarte pärimuslik kultuurikeskkond” taotlusvoor. Loodud programm hõlmab peale püsielanikega saarte, sh Vormsi, ka endised eestirootsi rannikualad Noarootsi ja Nõva valla.

Programmi üldeesmärgiks on väärtustada ja taaselustada Eesti saartele ja rannarootsi aladele omast elulaadi, tavasid ja kombeid, oskusi ja keelelist eripära, mis annab neile identiteedi ja järjepidevuse tunde ning edendab seeläbi kultuurilist mitmekesisust ja loometegevust.

Taotlused tuleb esitada digitaalselt allkirjastatuna programmid@rahvakultuur.ee või saata posti teel rahvakultuuri keskusesse aadressil J. Vilmsi 55, 10147 Tallinn.

Taotlusvormi ja rohkem infot toetusprogrammi kohta leiab rahvakultuuri keskuse leheküljelt.

2012. aastal andis kultuuriministeerium rahvakultuuri keskusele koordineerimiseks üle seitse kultuuriprogrammi, mille põhialused lähtuvad UNESCO vaimse kultuuripärandi kaitse konventsioonist ja mille kaudu aidatakse kaasa kultuuriruumide kultuuripärandi säilitamisele, püsimisele ja kogukonna tegevusele.

Paikkondlike programmide “Saarte pärimuslik kultuurikeskkond”, “Mulgimaa kultuuriprogramm”, “Kihnu kultuuriruum”, “Vana Võrumaa kultuuriprogramm”, “Setumaa kultuuriprogramm”, “Virumaa pärimuskultuuri programm” ja “Peipsiveere kultuuriprogramm” ühine eesmärk on väärtustada ja taaselustada Eesti eripalgelistele kultuuriruumidele omast elulaadi, tavasid ja kombeid, oskusi ning keelelist eripära, aidata kaasa vaimse ja materiaalse kultuuripärandi säilimisele, taastumisele ning arengule, sidudes just noori esivanemate keele ja kultuuripärandiga.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments