President Toomas Hendrik Ilves: Kellelgi ei ole õigust demokraatiat kaaperdada

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Demokraatliku ühiskonna mängureeglid on lihtsad: kellelgi ei ole õigust mistahes ettekäändel demokraatiat kaaperdada. Nagu valitsus ei saa rääkida avalikkuse ja kogu rahva nimel, nii ei saa ka valitsuse kriitikud kuulutada end kogu vabakonna esindajaks, olgu nende kavatsused kuitahes õiged ja õilsad. Kestlikke lahendusi annavad väärikas vaidlus ja ausad valimised.

Ma tänan inimesi, kes on pakkunud samme, kuidas viia Eestit edasi, paremana ja sisemiselt tugevamana. Kutsun kõikide erakondade esindajaid toetama erakondade asutamise, rahastamise ja tegevuse avatumaks muutmist, valimissüsteemi parandamist ning riigi, poliitika ja ühiskonna hoolivamaks muutmist.

Nende ettepanekute arutamiseks ja lahenduste leidmiseks kutsun esimesel võimalusel enda juurde erakondade ja organiseerunud vabakonna esindajad, riigiõiguse spetsialistid. Kiiva jooksnud mõtte- ja suhtlusviisi korrastamine, erakonnapoliitika rolli mõtestamine, rahastamise ja valimiskorralduse paremaks tegemine võiksid käia paralleelselt.

Üks on siiski kindel – muutused, edasiviivad ettepanekud ja kokkulepped ei sünni üleöö. Ent hiljemalt järgmise aasta kevadeks peame leidma lahendused ja vormima neist seadused. Me ei jõua selleni sõimeldes ja vassides. Selleks vajame vastastikust lugupidamist. Lõpetagem vaenamine.

President Toomas Hendrik Ilves
14. novembril 2012

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Vanemuine
11 aastat tagasi

huvitav kuidas saab kaaperdada seda, mida meie riigis pole mitte konagi olnud.

pontu laikovits
11 aastat tagasi

Nad lubavad nagu alati ja pidevalt, et ainult portvel alles jääks!
Ja lõunatavad ikka restoraanis edasi.
Aga see kes roomas siiamaani kiirmakaroni pakk taskus, roomab
ka homme samamoodi……

kodanik
11 aastat tagasi

Hiljaks jäite, härra president. Vaadake, mis ümberringi toimub.
Pakun järgmist lühidat ja konkreetset stsenaariumi. Lähima nädala jooksul kohtub reformierakond presidendiga, mõne rahvaesindajaga ja kuskil keldris isekeskis. Lubatakse mida iganes – demokraatiat, avalikku suhtlust – tegelikult ei juhtu midagi.
Lääne Elu, ole valmis, kohe saabuvad artiklid Luigelt, Tamkivilt, Randperelt.

Delfi kirjutab
11 aastat tagasi

Mõelge ise edasi
14.11.2012 11:47
Laupäeval 03.11. kogunesid Helsingis trilateraalse komisjoni istungile paljud tippjuhid, kelle hulgas olid Soome ajakirjanduse andmetel ka Eesti president ja peaminister. Kohtumine oli rangelt salajane ja selle toimumispaika ei avaldatud. Kohtumisel osalejad viidi selle toimumis-paika bussiga hotellist Kämppi, teatas MTV3.
—————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————
Andmed internetist:
14.11.2012 11:51
Trilateraalne komisjon (Trilateral Commission, kolmepoolne komisjon)
on 1973. a. David Rockefelleri initsiatiivil loodud eraorganisatsioon, mille koosseisu kuulub üle 300 eraisiku Euroopast, Põhja-Ameerikast ning Aasiast ja Vaikse ookeani piirkonnast.
Mitmed vandenõuteooriad on kahtlustanud Trilateraalset komisjoni salajastes võimuambitsioonides.
36-liikmelise täidesaatva komitee liige on olnud Toomas Hendrik Ilves. Praegu kuulub sinna Harri Tiido.