Kirjanike majas lahatakse täna Vormsi mõistatust

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Täna kell 18 on Tallinnas Kirjanike Maja musta laega saalis teemaks Vormsi.

Mis saarel juhtus, kui seal 19. sajandi lõpul tegutses misjonär Lars Österblom? Kui hiiu kannel räägiks inimkeeli, siis mida me kuuleksime?

1873. aastal Vormsisse saabunud rootslasest misjonär Lars Österblom jättis saarel elatud 13 aasta jooksul vormsilaste ellu märgatavad jäljed, asutades kolm koolimaja, palvemaju ja karskusseltse.

Tänapäevani räägitakse Vormsis lugusid rannarootsi armastatud rahvapillide hiiu kannelde põletamisest usuliikumise käigus ning vanade rahvariiete asendumisest uue vormilaadse mustvalge rõivaga. Kas selle kõige taga oli Österblom? Kuidas õnnestus tal ühe aastakümnega muuta kogu Vormsi rahva meelsust ning aastasadu juurdunud tõekspidamisi ja kombeid? Kui hiiu kandlel oleks hääl ja ta räägiks inimkeeli, mida me kuuleksime?

Muusikalis-sõnalises etenduses “Vormsi perestroika” astuvad pärimusdetektiividena üles luuletaja Kristiina Ehin ja muusik Sofia Joons.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments