Ruta Arumäe nädalakommentaar: Majanduskasv on lähiaastail mõõdukas

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

SEB Ida-Euroopa majandusülevaates esitles SEB oma üle vaadatud prognoosi majanduse lähiaastate väljavaadete kohta.

Globaalne majandusolukord on viimase poole aasta jooksul halvenenud ning seda sünkroniseeritumalt kui varem.

USA majandus näitab küll stabiliseerumise märke, kuid kasv on allapoole trendi. Lääne-Euroopa kasvuveduri Saksamaa majanduskasv on samuti hakanud kaduma. Kolmandas kvartalis oli eurotsoon tõenäoliselt langenud majanduslangusse. Hiina majanduskasv on samuti aeglustunud ning me prognoosime seal jätkuvalt pehmet maandumist.

Nii et maailma kontekstis ei ole olukord kõige soodsam. Maailma majandus kõigub uue majanduslanguse serval.

SEB prognoosi kohaselt ei tule maailmamajanduses reaalset taastumist enne 2014. aastat. Eurotsoonis ootame 2013. aastalt nullkasvu ja 2014. aastalt tagasihoidlikku kasvu. Saksamaa suudab prognoosi kohaselt majanduslangust ikkagi vältida ning kasvab järgmisel aastal 1%.

Meil siin eurotsooni nurgas on lood siiani õnneks veel veidi paremad. Aga meil tuleb ikkagi arvestada märkimisväärsete riskidega eurotsooni suunalt. Ka Eesti majanduskasv saab olema habras. See põhineb suuresti meie endi tarbijate kindlustundel, mis siiani on püsinud kõrgemal kui lääneeurooplastel. Eurokriisi edenedes aga on seda kerge kõigutada ning mida pikemalt kriis kestab, seda enam hakkab ekspordi nõrkus ka sisetarbimist mõjutama. Järgmisel aastal meie prognoosi kohaselt sisetarbimine suudab veel kasvu üleval hoida, kuid 2014. aastalt ootame ühtlasemat panust nii ekspordist kui ka sisetarbimisest.

Oodatavalt kasvab Eesti majandus 2013. aastal 3,3% ja 2014. aastal 4%. Võrreldes euroalaga on need kõrged numbrid, kuid võrreldes Eesti enda ajalooga suhteliselt madalad.
Käesoleva aasta prognoosi tõstsime 2,5%-le, kuna viimased kuud on kinnitust andnud, et ekspordi kasvud pöörduvad aasta lõpus positiivseks. Aasta viimase kvartali majanduskasvu number tuleb tõenäoliselt juba suurem, kui on olnud viimase poole aasta jooksul.

Inflatsioon püsib päris kõrgena. Järgmisel aastal ootame inflatsiooni väikest kiirenemist, 4,3%-le. Naftahinnad jäävad meie prognoosi järgi kõrgeks ka järgmistel aastatel, lisandub toiduainete hinnatõus maailmas ning meie kohalikud hinnatõusud, neist märgatavaim on muidugi elekter. Ja kuna oodata on ka palgatõusu, siis ega seegi just inflatsioonile jahutavalt ei mõju. 2014. aasta inflatsiooni prognoos on 4,4%.

Ruta Arumäe,
SEB majandusanalüütik

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments