Rahvusvähemuste päeval räägitakse rootslastest

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Vormsirootslased olevipäeval tänavu juulis Vormsis — saatus on neid pillutanud mitme riigi vahel. Foto: Arvo Tarmula
Vormsirootslased olevipäeval tänavu juulis Vormsis — saatus on neid pillutanud mitme riigi vahel. Foto: Arvo Tarmula

Esmaspäeval tähistatav rahvusvähemuste päev on tänavu pühendatud rootsi vähemusele, viimase rahvaloenduse andmeil elab Eestis 375 end rootslaseks pidavat inimest.

Rootsi vähemusrahvuse kultuurinõukogu esimees Sofia Joons on kindel, et tegelikult on rootslaste arv Eestis suurem.

Rahvaloendusel võib end rootslasena määratleda nii riigirootslane, kes Rootsist siia tööle või elama tulnud, kui ka siin sajandeid elanud eestirootslaste järeltulija. Just viimaste arvu on peaaegu võimatu kindlaks teha.

“Kodakondsusega on lihtne – inimene sünnib sellega. Rahvus on aga identiteedi küsimus ja inimesel võib olla mitu identiteeti,” ütles Joons. Ta lisas, et näiteks segaperekondade puhul peab inimene otsustama, kellena end määratleb.

Rootsi kodakondsusega inimesi elab Eestis rahvaloenduse andmeil 301 ja rootsi keelt nimetas emakeeleks 285 inimest. 2000. aasta rahvaloendusel nimetas end rootslaseks 300 inimest, rootsi keelt rääkis emakeelena 107 inimest.

Rootslased on Eestis ainus rahvusvähemus peale ingerisoomlaste, kellel on oma kultuuriautonoomia ja sellega seoses ka oma rahvusnimekiri, kuhu kuulub üle poole tuhande inimese. Sofia Joonsi sõnul eeldab rahvusnimekirja kandmine inimese enda aktiivsust, sest selleks peab ta ise soovi avaldama. Rahvusnimekirja võivad kuuluda ka Rootsis elavad eestirootslased, kellel on Eesti kodakondsus.

Viimase rahvaloenduse andmeil elab Eestis üldse 192 rahvust, enam kui 100-liikmelisi rahvusrühmi on 37. Kõige suuremad rahvusrühmad eestlaste järel on venelased, ukrainlased, valgevenelased ja soomlased.

Eesti rahvusvähemustel on oma päev – 24. september –, mida tähistatakse 2005. aastast. Sel kuupäeval 1988. aastal kogunes esimest korda Eesti rahvuste foorum.

Sofia Joons ütles, et eestirootslaste valimine tänavuse rahvusvähemuste päeva keskmesse oli kultuuriministeeriumi initsiatiiv. “Müts maha, et nad sedasi arvasid,” ütles Joons.

Esmaspäeval avatakse Tallinnas Rootsi-Mihkli kirikus eestiroostlasi, nende ajalugu ja piirkondi tutvustav näitus. Näituse on koostanud Andres Hjemdal ja nüüd on see tõlgitud eesti keelde.

Sofia Joonsi sõnul avatakse 29. septembril rahvusraamatukogus teinegi näitus, sedapuhku soomerootslaste koostatud. “See on teistmoodi huvitav näitus,” ütles Joons. Ta selgitas, et soomerootslasest professionaalne fotograaf on sõitnud mööda Eestit ja portreteerinud eestirootslasi.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments