Terviseameti andmeil puuduvad tänavu Läänemaal puukentsefaliidi juhtumid

Madiken

madiken@le.ee

Autor: Ott

Tänase seisuga on Läänemaal sel aastal terviseametile teadaolevalt olnud 36 puukborrelioosi juhtumit ja mitte ühtegi entsefaliidijuhtumit.

Eelmisel aastal oli Läänemaal aasta jooksul 127 borrelioosi– ja 15 entsefaliidijuhtumit, mis terviseameti Haapsalu esinduse spetsialisti Lea Kiisi sõnul on üsna palju.

„Tundub, et haigestumisi on vähem kui mullu,” ütles Kiis. „Aga ei oska midagi kindlat öelda, sest sügiskuud on veel aktiivsed — oleneb kui kaua soojad ilmad püsivad.”

Kiis ütles, et haigestumiste tänavune vähesus võib olla tingitud viletsast suveilmast. „Puugile ei meeldi kõõluda oma rohukõrre peal kui sajab ja on tugev tuul.”

Enim Läänemaa tänavusi haigestujaid on pärit Haapsalu linnast ja Ridala vallaast.

Kiis seletas, et terviseametie teadaolev arv näitab haigeks jäänuid ja ei ole võrdne borrelioosi– või entsefaliidinakkuse saanute arvuga. „Nakkuse saab palju rohkem inimesi, aga osadel võib organism ise hakkama saada.”

Vanusega nõrgenenud immuunsustase on üks põhjus, miks enamus haigestujaist on vanemad inimesed. Näiteks mullustest haigestujatest vaid 11 olid alla 14 aastased.

Teiseks põhjuseks võib Kiisi sõnul olla eluviis — metsas marjul ja seenel käivad pigem vanemad naised, ning haigestujate seas ongi rohkem naisi.

Kiis lisas, et suur osa haigestunutest ei teagi, et neil oleks puuk olnud.

Puukide jaoks aktiivne periood kestab varakevadest sügiseni — seni, kuni ööpäeva kesmine temperatuur ületav 5-7 plusskraadi.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
viira
11 aastat tagasi

Pakun veel,et konnade arvukuse taastumine vähendab puukide arvukust.