Mereväe tuuker hukkus teenistusülesannete täitmisel

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Täna hukkus miinitõrjeoperatsioonil miinilaevade divisjoni tuukrigrupi tuuker maat Marko Knaps (22).

Tuuker maat Knaps oli sukeldumas Kakumäe tipust poolteist miili merel ja täitmas lennukipommide demineerimisega seotud teenistusülesandeid. Pommide toimetamisel ohutusse kohta ei vastanud maat Knaps kaasteenijate kontrolltõmmetele. Sukeldunud valmidustuuker avastas maat Knapsi 23 meetri sügavuselt põhjast teadvusetuna. Pinnale toodud tuukril puudusid elutunnused, koheselt alustati elustamist, mida jätkati kaldale jõudmiseni. Kaldal võttis elustamise üle kiirabi.

Kaitsevägi avaldab kaastunnet teenistusülesannete täitmisel hukkunud allohvitseri perele, lähedastele ja teenistuskaaslastele, edastas kaitseväe peastaabi teavitusosakond.

Kaastunnet Marko Knapsi lähedastele avaldasid ka peaminister Andrus Ansip ja kaitseminister Urmas Reinsalu.

„Läänemeri on üks maailma mineeritumaid meresid. Miinitõrjeoperatsioonidel on Eesti mereväelased järjekindlalt tegutsenud selle nimel, et vähendada ohtusid meie kõigi turvalisusele.

Marko Knaps andis keerulise ja ohtliku ülesande täitmisel kallima, mis tal oli – oma elu. Avaldame sügavat kaastunnet hukkunud mereväelase lähedastele ja kaasteenijatele. Langetame leinas pea ja mälestame tublit Eesti meest,” seisab peaministri ja kaitseministri kaastundeavalduses.

Maat Knaps sündis 1989. aastal. Ta läbis ajateenistuse aastatel 2010-2011 Mereväebaasis ning asus seejärel teenima miinilaevade divisjoni. Miinilaevade Divisjonis teenis ta relvastusmaadina miinijahtijal Sakala ning alates 2011. aasta augustist tuukrigrupi tuukrina.

Eesti merevägi demineeris 7. augustil Eesti vetes alanud miinitõrjeoperatsiooni käigus II maailmasõja aegseid lõhkekehi. Miinitõrjeoperatsioon viidi läbi Väinameres Hari kurgu, Soela väina ning Viire kurgu aladel ja Tallinnas Kakumäe lahes. Ka Lääne Elu kajastas operatsiooni miinitõrjelaeva pardalt.

Alates 1994. aastast on miinitõrjeoperatsioonide käigus Eesti vetest leitud pea 700 lõhkekeha.

Kaitseministeeriumi veebilehel www.kmin.ee on avatud elektrooniline kaastundevalduste raamat.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments