Liikumispuudega inimesed peavad Läänemaal looduslaagrit

Madiken

madiken@le.ee

Puudega inimesi üle Eesti koondav mittetulundusühing Händikäpp tõi oma liikumispuudega liikmed koos isiklike abistajatega Läänemaa loodust uudistama.

Täna alanud ja pühapäevani kestval loodusretkel tutvutakse Nõva maastikukaitsealaga, sõidetakse ringi Noarootsi poolsaarel, külastatakse Haapsalut, Vormsit ja Matsalu lahe ümbrust. Retkel osaleb 25 inimest – seitse ratastooli, mõned teiste abivahenditega liikujad, kaks nägemispuudega inimest ja puudega inimeste isiklikud abistajad.

“Kaasas on ühe puudega tüdruku ema, kes geograafina valdab teemat, on palju lastega ringi käinud, on ka Vormsil käinud ja soovitas seda kohta,” ütles üks reisi korraldajaist, Kaire Lust MTÜ-st Händikäpp.

Lusti sõnul on senini väga hea koostöö olnud Rumpo mäe taluga Vormist, kus lubati valmistada spetsiaalsed kaldteed ja tuua teiselt korruselt voodid esimesele. Ta lisas, et liikumispuudega inimestele reiside korraldamine pole sugugi kerge, sest kuigi ära tavaliselt ei öelda, tekib ikkagi tõrkeid. “Vahel unustatakse öelda, et meil on 1-2 trepiastet, aga meie jaoks see loeb, sest kui abistaja on naine, siis ta ei jaksa kuidagi ratastooli üles tõsta.”

Lust rääkis, et tegelikult on olukord Eestis tunduvalt paranenud – viis aastat tagasi sarnaseid reise korraldades oli ligipääsuga kohti väga raske leida. Ta nentis, et mullu käis Händikäpp loodusretkel Pärnumaal ja seal oli võimalike sihtkohtade valik siiski suurem kui Läänemaal.

Pikemalt loe MTÜ Händikäpp loodusreisist Läänemaale laupäevasest Lääne Elu paberlehest.

2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Katre Tammekun
9 aastat tagasi

Perekonna nimega on eksitud. Õige on Luts.

Katre Tammekun
9 aastat tagasi
Reply to  Katre Tammekun

*perekonnanimega