Haigekassa koostas perearstide pingerea

Küljendaja

konnakulles@gmail.com

Ilme Leova (pildil) ja Krista Raag-Tamm teenisid Peretohter OÜ–le kvaliteediindikaatorite täitmisega umbes 6000 eurot lisaraha. Foto: Markus Sein
Ilme Leova (pildil) ja Krista Raag-Tamm teenisid Peretohter OÜ–le kvaliteediindikaatorite täitmisega umbes 6000 eurot lisaraha. Foto: Markus Sein

Läänemaa perearstidest said riskirühmade ravimise kvaliteedi hindamisel suurima võimaliku punktisumma Ljudmila Briljova ja Krista Raag–Tamm.

Haigekassa maksab igal aastal perearstidele kvaliteediindikaatorite täitmise eest lisatasu.

Haigekassa avalike suhete juht Evelin Koppel seletas, et arstidele antakse teatud ülesanded, näiteks vastsündinute vaktsineerimine, krooniliste haigetega ühendust võtmine ja analüüsidele kutsumine. Kvaliteedisüsteemis hinnatakse, mis mahus on perearst ülesannetega hakkama saanud. Suurim võimalik punktisumma on 600.

Ülesanded on peamiselt laste, eakate ja krooniliselt haigete, seega riskirühmade raviga seotud.

Lisaraha on vajalik analüüsimiseks

Koppeli sõnul ei selgita uuring, kes on parim või halvim arst. Hindamise eesmärk on motiveerida riskirühmadega tegelema ja premeerida neid, kes on olnud motiveeritumad.

Ülesanded etteantud mahus täitnud arstid saavad lisatasu 3000 eurot. Ülesanded koefitsiendiga 0,8 ehk peaaegu ettenähtud mahus täitnud arstid saavad veidi vähem, seletas Koppel.

„Mulle meeldib see programm, sest see näitab minu kvaliteeti ja suurendab uuringufondi,” ütles 2011. aastal tehtud töö eest 600 punkti teeninud Briljova. „Aga oma tööd teeme töö pärast.”

Briljova seletas, et lisaraha on vajalik abivahend samade analüüside tegemiseks, mida kvaliteedisüsteem nõuab.

„Kanaari saartele keegi ei sõida,” lisas ta. Raha eest ostetakse uusi testiribasid, piiritust, makstakse palka õele ja autojuhile, tõi Briljova näiteid.

Briljoval ja Raag–Tammel olid kõrged punktid ka 2010. aasta kvaliteedisüsteemis, Briljoval 574 ja Raag–Tammel 580. Maksimumpunktid said 2010 Risti perearast Hingi Kalberg ja Haapsalu perearst Helle Saarsoo. Mõlemad teenisid ka 2011. aasta töö eest lisaraha.

Pädevuse eest muus meditsiinivaldkonnas on võimalik teenida veelgi lisaraha, Koppeli sõnul umbes 750 eurot.

Läänemaalt sai kirurgilise töö eest lisa Kullamaa ja Martna perearst Hiie Tiisler.

„Kui linnas lähevad patsiendid traumaga erakorralisse, siis meie maal õmbleme ja nõelume ka,” ütles Tiisler.

Ta sõnas, et mullu tegi kvaliteedisüsteemi ettekirjutuste täitmise kergemaks uus aparaat, mis aitab kohapeal määrata suhkruhaigete kolme kuu keskmist veresuhkrut. Tiisler nentis, et kvaliteedipunktide eest saadav 3800 eurot aparaadi ostu ei kata.

Lisarahata jäi viis arsti

Madalaima summa, alla 150 punkti teenisid Lihula perearstid Mare Lõunat, Külli Raudsik, Taebla perearst Maret Teng ja Haapsalu perearst Andri Meriloo.

Lõunat seletas, et osales mullu alles teist korda ega ole veel jõudnud süsteemiga kaasa minna. „Neid analüüse on lihtsalt nii palju,” lisas ta.

Lõunat ütles, et tänavu on ta aasta algusest peale kvaliteedisüsteemi indikaatorite täitmisega tegelnud ja usub, et seekord tuleb parem tulemus.

Kõigi teiste osalenud Läänemaa perearstide punktisumma oli üle 500 ja nad said lisaraha.

Läänemaa perearstid osalesid kvaliteedisüsteemis esimest korda 2007. aastal. Mullu osales 14 perearstist 13, neist lisarahaks vajaliku punktisumma sai kokku 9 arsti.

Läänemaalt ei osalenud Vormsi perearst Madis Tiik. „Alustasin alles 1. juulist, esiteks on nõue terve aasta olla ja teiseks oli nimistu sel hetkel alles tühi,” ütles ta. Tiik osaleb tänavusel kvaliteedihindamisel.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
21 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Aino
9 aastat tagasi

Olin ka Meriloo juures ,ja mitte mingisuguseid uuringuid ei tehtud.Käisin ise oma raha eest uuringul ja Jumal tänatu ,et viimasel minutil .Veel mõni päev ja oleks olnud suure trummi taga.Ja tänan dr Kauri kes tegi opi .Nüüd kõik korras.Dr Kaur väärib kõige kõrgemat nimetust ,on tark ja tõeline dr.Võtku teised Temast eeskuju.Ja nüüdse perearsti juures olles olen rahul ,kui mingit uuringut tahan selle Briljova ka teeb vot nii on lood .

totrus kuubis
9 aastat tagasi

Just ,just kelle nimekirja on raske saada, SEE ON PARIM NÄITAJA !!!!
Mitte mingi paberite ohtralt täitmine ja mõttetute uuringute arv. See komisjon võiks ajusid kasutada aga see ei ole ilmselgelt eesmärk. sama nagu linnukesi tegev arst on selle komisjoni tööpõhimõte.

uurija
9 aastat tagasi

Miiida !?!?!?
vaadake kelle nimekiri on pilgeni täis ja kes sind pool vägisi enda nimekirja tahab, see ütleb 1000x rohkem kui teie linnukestega uuring.

oeh
9 aastat tagasi

Terve linn kiidab Merilood , see artikkel on nii solvav ja ebaõiglane. Tahaks kuskile protestima minna. Aga jah eestlane on kannatlik ja ei torma kaebama ja nii sellised paberil tööd tegevad Briljovad saavad preemiat. Elu on ikka nii ebaõiglane ja see uuring saast !!!!!

oeh
9 aastat tagasi

Kuidas saab Briljova olla tipus. NII mõttetu arst. abi ei saa, probleemile ei reageeri, ja üldse on tema põhi ravim kapsaleht meega.

Eleri
9 aastat tagasi

tÄIESTI HAIGE TABEL, Kõige hullem arst kelle juurest põgenesin ja valisin uue arsti. Ma ei tea kuidas see võimalik on aga mõne aasta järel oli ta meid oma nimekirja tagasi toppinud ???!!!!!!

nööks
11 aastat tagasi

(mõni) arst on eelkõige ärimees, kapitalismi aeg ikkagi, raha on kõikse tähtsam, ravimifirmadel omad võrgud väljas… haige inimene on ainult vahend sissetuleku saamiseks

aga võib-olla
11 aastat tagasi

need üritavad mujalt punkte saada, kes muidu ei oleks eesotsas?

:):):)
11 aastat tagasi

Kõige naljakam on see,et arstid kes pingereas esiotsas ja punkte rohkem,millegi pärast just neid kirutakse kõige rohkem taga.Tejib küsimus kust need punktis küll tulevad:):):)

patsient
11 aastat tagasi

mina olen oma perearstiga rahul (Meriloo)!