14. juuli: Suletud kvaliteediring

Küljendaja

konnakulles@gmail.com

Perearstide kvaliteedisüsteemi pingerida ei näita, kes on parem ja kes on halvem arst, vaid kellel on olnud rohkem motivatsiooni, aega ja raha keskenduda laste, eakate ja krooniliselt haigete ravile. Ei saa välistada, et mõne perearsti nimistus on lihtsalt palju rohkem kroonilisi haigeid, misjuhul on punktide teenimiseks vaja teha ka palju rohkem analüüse.

Omamoodi tekitab kvaliteedisüsteem suletud ringi — need, kes rohkem analüüse teevad, saavad lisaraha. Raha läheb uuringufondi, seega analüüsideks. Kes mullu lisaraha välja ei teeninud, sellel on ka tänavu väiksem võimalus ette antud kriteeriumid täita.

Puudujääkidest olenemata on haigekassa kvaliteedisüsteem pigem kasulik, leidsid nii suure punktisumma saavutanud arstid kui ka vaid 114 punktiga leppima pidanud Mare Lõunat.

2011. aastal sai lisatasu läbi aegade enim Eesti perearste. Samuti on kasvanud parima võimaliku tulemuse saavutanute arv — 2010. aastal oli neid 182, mullu 311. Tänavuse kvaliteedi lisatasu süsteemiga on liitunud juba 97% Eesti perearstidest.

Ühest küljest on arstidel tänu omamoodi võistlusele üks motivatsiooniallikas juures. Teisest küljest lihtne järeldus — tänu kvaliteedisüsteemile saab iga aastaga üha rohkem riskirühma patsiente vajalikku ravi.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments