Suvemuusika: õigeusu kirikus esineb Orthodox Singers

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Reedel, 29. juunil kell 20 annab Suvemuusika sarjas Haapsalu Maria-Magdaleena õigeusu kirikus promenaadil kontserdi ansambel Orthodox Singers.

Kontserdi kavas on vene vaimulik koorimuusika Pjotr Tšaikovskilt, Pavel Tšesnokovilt, Aleksandr Arhangelskilt ja Sergei Rahmaninovilt.

Orthodox Singersi esinemist iseloomustavad täielik süvenemine pühakirja igasse sõnasse, laitmatu hääletehnika, täpselt läbi mõeldud dünaamiline kava ning erakordne stiilitunnetus, saab lugeda ansambli kodulehelt. Kriitikud on korduvalt esile tõstnud ansambli lausa üleloomulikku oskust säilitada esitamise käigus teose vormiühtsus, saavutades samal ajal võrratult dünaamilise piano, mida kõige paremini kirjeldab väljend “heli sulab ära”.

Koori loomingulises tegevuses kuulub esikoht varasele õigeusu kirikulaulule, mida esitatakse harva kontsertettekandel. Nende repertuaari kuuluvad ka vene vaimuliku koorimuusika väärtteosed: Pavel Tšesnokovi, Aleksandr Arhangelski ja Sergei Rahmaninovi looming, samuti vene rahvalaulude vaimulikus laadis tõlgendused. Viimastel aastatel on ansambli repertuaari lisandunud tänapäevaste õigeusu traditsioone järgivate heliloojate, sealhulgas sir John Taveneri ja Valeri Kalistratovi looming. Ansambel esitab kontsertidel ka mitmete eesti heliloojate, näiteks Cyrillus Kreegi, Kuldar Singi, Veljo Tormise ja Arvo Pärdi teoseid.

Professionaalsetest muusikutest koosneva ansambli kunstiline juht on Valeri Petrov.

Haapsalu kontserdi piletid on eelmüügis Piletilevis ja kultuurikeskuse kassas. Eelmüügist ostes maksab pilet 8, kohapeal 10 eurot.
Liikumispuudega invaliidile ja alla 7aastasele lapsele, kes istub süles, on sissepääs tasuta.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments