Homme algab miiniotsing Väinameres

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Homme, 14. mail alustavad maailmasõdade aegsete lõhkekehade otsimist miinitõrjeoperatsioonil Open Spirit osalevad 19 sõjalaeva ja rahvusvaheline tuukriüksus.

Miinijahtijad  hakkavad otsima lõhkekehi Hiiumaa ja Vormsi ümbruses, Väinameres ning Tallinna lahel Naissaarest põhja pool. Hiiumaal Suursadamas tegutseb rahvusvaheline tuukriüksus, kuhu kuuluvad miinituukrid Ameerika Ühendriikidest, Kanadast, Hollandist ja Eestist, teatas Kaitseväe peastaabi teavitusosakond.

Miinitõrjeoperatsioonist võtab osa pea 700 mereväelast 12 riigist. „Open Spirit on väljapoole Läänemerd jäävate riikide mereväelaste seas alati oodatud sündmus, kuna tegemist pole pelgalt õppuse, vaid operatsiooniga, mille käigus lõhatakse ehtsaid miine,“ ütles operatsiooni üldjuht, mereväe staabi ülem kaptenleitnant Ivo Värk.

Ivo Värgi sõnul leidub Läänemeres siiani väga erilisi ajaloolisi lõhkekehi, mis pakuvad meremiinide asjatundjatele suurt huvi. “„2009. aasta Open Spiriti käigus tegime kahjutuks Teise maailmasõja aegse puidust kestaga Saksa päritolu miini, mõned aastad tagasi leidsime miinitõrjeoperatsiooni käigus Krimmi sõja aegse miini“,” tõi ta näiteks.

Open Spirit korraldatakse igal aastal erinevas Balti riigis. Sel aastal juhib operatsiooni Eesti merevägi.

Eesti vetes on miinitõrjeoperatsioone korraldatud 18 aastat. Open Spiriti nimelise operatsiooni ajalugu Balti riikides ulatub 1996. aastasse, mil Saksa mereväe juhtimisel viidi Riia lahes läbi miinitõrjeoperatsioon Baltic Sweep. 1997. aastal arendati sellest algatusest välja Open Spirit.

Läänemerd, eriti Soome lahte, peetakse üheks mineeritumaks veealaks maailmas. Eri allikate hinnangul on Läänemerre maailmasõdade käigus veesatud üle 150 000 meremiini, neist 80 000 Soome lahte. Alates 1994. aastast on miinitõrjeoperatsioonide käigus Eesti vetest leitud pea 700 lõhkekeha.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments