Zombid avasid HÕFFI tantsuga

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Foto: Arvo Tarmula
Foto: Arvo Tarmula

Michael Jacksoni “Thrilleri” järgi tantsivad zombi’d panid eile alguse pühapäevani vältavale õõvafilmifestivalile.
Festivali pressijuht Helmut Jänes rääkis eile lõuna ajal, et oodatakse sadakonda zombi-tantsijat ja kavas on püstitada Eesti trilleritantsus osalejate rekord. Kultuurimajja jõudnud huvilistele tehti professionaalne grimm, anti selga kostüümid ja õpetati selgeks tants.

Kuulsad külalised

Tantsivaile zombi’dele järgnes festivali avafilm “Iron Sky” ehk “Raudtaevas”, Soome kõigi aegade kalleim film.
Kohal oli teose sotsiaalmeediakampaania juht Pekka Ollula. “”Iron Sky” ongi kuulus oma sotsiaalmeediakampaania poolest – kaheksandik filmi eelarvest tuleb tavalistelt inimestelt, kes nägid sotsiaalmeedias klippe ja reklaame ning otsustasid filmi sündi toetada,” rääkis Jänes.
Eile lõunaks oli “Raudtaeva” linastus välja müüdud.

Festivali väisab ka teine auväärne külaline, festivalil linastuva “Madude oru needuse” ja “Navigaator Pirxi” režissöör Marek Piestrak. Jänese sõnul on kohal ka mõned “Madude oru needuse” näitlejad, kes kohtuvad filmi 25. aastapäeva puhul üle veerandsajandi jälle lavastajaga.
Täna kl 19.30 on kultuurikeskuse galeriis väike vastuvõtt, kus saavad kõik huvilised režissööri tervitada ja tänada.

Festival kui kasvav organism

Uuendusi on tänavu peale zombi-tantsu veelgi.
Järelpeod on Ehte kohviku asemel raudteejaamas. Uue peopaiga valikul said otsustavaks raudteejaama miljöö ja avaram ruum, selgitas HÕFFi tegevjuht Maria Reinup.

“Festival on kasvav organism – tänavu on huvi suur ja passe nii palju müüdud, et peamegi kasvama ja laienema,” ütles Reinup.
Jänese sõnul oli eile eelmüügist ostetud 500 üksikpiletit ja 80 festivalipassi.
“Tahame pidu pakkuda mitte ainult iseendale, vaid ka kohalikele, kes kinno ehk ei tulegi,” ütles Reinup. Selleks on Tallinnast siin noored kuulsust koguvad DJd.

Eile keerutasid plaate 3pead DJ, Paul Oja, Villu Kraan, Sandra ja VonBi, Rain Tolk, Madis Ligema ja Tõnis Hiiesalu. Täna on oodata Andres Lõo, Kris Luigendi, Daria&Cooli, Kersten Kõrge ja Kaarel Valteri ning jälle Rain Tolki, Madis Ligema ja Tõnis Hiiesalu etteasteid. Tänavu alustab ka uus alajaotus festivali programmis: 80’s coming back.

“Seekord on kavas “Robocop”, aga üritame ka tulevikus juba videos nähtud kaheksakümnendate pärleid suurel ekraanil näidata,” ütles Jänes. Esimest korda HÕFFi ajaloos löövad tänavu festivali rahastamises ja tulevaste filmide valikul kaasa eritoetajad – seitse head kultuuri väärtustavat isikut ja ettevõtet.
“Publik saab niimoodi osaks festivali korraldamisest,” kommenteeris HÕFFi juht Sten Saluveer.

Kohalik õõvafilmirežissöör

Uute lühifilmide hulgas linastus eile haapsallase Reino Aedmäe “ANKH”. See on Balti filmi- ja meediakooli teise kursuse õpilase Aedmäe koolitöö.

“ANKH” räägib ohvitserist Marc Eddardist, kelle kosmoselaeval on lahti pääsenud viirus, mis muudab inimesed verejanulisteks olenditeks. Marc peab päästma Maa ja jõudma koju oma naise Marya juurde.

“Žanr on ulmeõudusmärul. Olen üles kasvanud režissööride James Cameroni ja Ridley Scotti teostega, minu film on samas stiilis.”
Just õudusfilm on Aedmäele südamelähedasim ja selle žanri loomisega tahab noor filmilavastaja oma tuleviku siduda.

HÕFFi iga-aastase külastajana arvas Aedmäe, et festivali programm on kogu aeg tugev olnud, kuid muutub ikkagi iga aastaga üha paremaks.
Tänavuses programmis on Aedmäe sõnul erilised maiuspalad eile linastunud “Raud-taevas” ja “Saló ehk Soodoma 120 päeva” ning veel tulevaist filmidest “Surnukahvatu”, “Kummitav võõrastemaja” ja filmiklassika “Robocop”.

Eile näidati seitset täispikka õõva- ja fantaasiafilmi ning nelja Eesti uut lühifilmi. Suurem osa programmist on alles ees: täna ja homme saab kultuurikeskuses vaadata veel 13 täispika mängufilmi jagu fantaasiat ja horrorit, samuti lühifilme. Tänases kavas on ka haapsallase Raul Tammeti teosed “Soolo” ja “Pulmapilt”.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
15 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Hhulptnbl
10 aastat tagasi

In fact it’s going to reduce the amount of money establishments for place to to looking the a off with than they would have otherwise. bet uk They can also decide either just to vote with it and taking just like the Price Is Right television game show.

Kati
11 aastat tagasi

Olen käinud filme vaatamas ja olen väga rahul, et selline festival just Haapsalus toimub! Edu tegijaile!

eelnevale
11 aastat tagasi

eelnev ongi tüüpilise zombikasvatuse vili – oskabki hinnata olukorda ainult meeldivuse mittemeeldivuse pinnalt. seeda loogikat jätkates ongi tähis ennast täis juuasest sest see meeldib ja teised teevad ka, küsimus polnud üldse filmisanri meeldivuses või mittemeeldivuses

eelnevatele
11 aastat tagasi

Nii palju kui on inimesi on ka arvamusi. Mõnele meeldib mehhiko seep, mõnele dokfilm, mõnele õudukas, ulmekas jne. Kui see festival poleks Haapsalus siis toimuks ta mujal. Siis jälle häda miks mujal toimub ja siin ei miskit. Eesti Nokia ongi vist hädaldamine.

mõistus tule kojuuuu
11 aastat tagasi

mitte noored ei tee vaid neid juhendatakse või paigaldatakse sellisesse inforuumi kus nad ongi võimelised tegema vaid mõttetusi. sellise õpetamise puhul ongi see oht et see mõistus jääbki tulemata – aga ilmselt ongi see eesmärk. Puuahvi kiirkursused Paralepa metsas on veel puudu – selle eest annaks maaviletsus kindlasti enda kindla tuleviku kindlustamise eest auraha.

no jaa
11 aastat tagasi

kuulge, mis teil viga on? Häda, kui noored midagi ei tee ja kuskil lõhuvad, nüüd kui teevad pole ikka hea ? Ja kui noored on noored, siis polegi nii noortega veel mõtet rääkida mingitest aregnute tegemisest, las kasvavad ja siis kui suured ja mõistus peas minge arengute tegemisest rääkima.

minagi tean!
11 aastat tagasi
Reply to  no jaa

Nõus järgneva kirjutajaga! Küsimus ongi just selles, milliseks noori suunatakse kasvama! Selle festivaliga nendes tarkust ja headust küll sellesse kasvatamisse ei lisata! Ootan endiselt mõne festivali organiseerija mõtteid ja selgitust, milleks selline üritus vajalik on?

mõmmi ja aabits
11 aastat tagasi

Korraldajate eesmärk on pakkuda teismelistele organiseeritud ajupesu. Peameine et oleks Fan. Pärast mine räägi nende teismelistega et hakkame mingeid arenguid korraldama või midagi sellist – .I.. Nende peamine eesmärk on saada haapsalust minema samasuguseid filme tegema või juhtmetehasesse või nurme vabrikusse tööle kus mõne aja pärast samasugune zombifitseeritud elu igapäevaseks saab. Samas pidi keegi need tantsud lastele selgeks ka õpetama. Vaevalt et noored ise enda vabast ajast sellega nädalaid tegeleda viitsiksid. Seega on zombifitseerimisele kaasa aitamine tänapäeva õpetajatöö lahutamatu osa. Pärast mõtle – huvitav miks need lapsed siin Haapsalus elada ei haha. Hiljem kujunevad nii linnavalitsusest, maavalitustest kui muudest arendusüksustest… Loe rohkem »

minagi tean!
11 aastat tagasi

Huvitav oleks siin lugeda ka mõnd kommentaari sellelt, kes on festivalil käinud – kas tõesti nende filmide vaatamine pakub midagi?! Ja kui, siis mida? Samuti tahaks teada korraldajate seisukohta – mis on nende eesmärk sellist üritust korraldades? Propageerida hirmu?

En.
11 aastat tagasi

Ei meeldi selle festivali olemus. Muidu oleks mõnd filmi küll vaatamas käinud. Panen ette jagada festval kaheks – aimefilmid (nt. nagu Raul Tammeti ja soomlaste omad) ning õudusfilmid koos oma rämeda surmapropagandaga. Teise osa võiks ka ära jätta, kuna elu ise pakub varem või hiljem surma ja õudusi piisavalt. Pole vaja neid nalja pärast näidelda.

kõik müügiks
11 aastat tagasi

järgmisena võiks hakata toimuma prügikastiinimese kuuajaline festival näiteks prügimäel, seal vedeleb erinevat kultuuri lademes ja profiprükkaritelt saab selga kostüümid ja ka näomaalingu ilmselt

minagi tean!
11 aastat tagasi

Prügikastiinimeseks on vaevalt keegi ise vabatahtlikult hakanud…Paraku on meie sotsiaalne toetusvõrk nende inimeste aitamiseks alles väga lapsekingades. Võib-olla kasutaks sellise õõvastava filmifestivali jaoks kulutatud raha hoopis elu hammasrataste vahele jäänud inimestele uue võimaluse andmiseks?!