28. aprill: Saab siis näha

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Mida teeb elektri hind, kui tuleval aastal elektriturg avaneb ja kõik tarbijad Eestis peavad hakkama elektrit ostma vabaturult? Praegu on lihtne: valid paketi ja maksad. Kui on liiga kõrge, püüad kokku hoida.

Kuidas asjad vabaturul käima hakkavad ja kuidas seal toimetada? Kelle poole pöörduda ja kuidas saada kõige odavamat elektrit? Mis elust ja hindadest üldse saab, kui palgad jäävad à la Eesti ja elekter à la rikkad põhjamaad?

Esialgu paistab, et hirm on olnud suurem kui asi väärt. Vähemalt selle kandi pealt, mis puudutab elektrimüüja valikut ja elektri hinda. Selle eest, et müüja valik oleks lihtne ja meeldiv, hoolitsevad ettevõtted, kes tahavad Eestis oma elektrit kodutarbijale ja väikeettevõtjaile müüa. Esimene maakuulaja on läänlaste juures juba käinud – Eesti Energia, kes loodab Läänemaalt üle lüüa Imatra Elektri kliente. Küllap tuleb elektripakkujaid teisigi, aga Eesti Energia paistab oma koha eest tõsiselt võitlevat. Haapsalus esinenud Eesti Energia juhatuse liikme Margus Ringi jutust selgus: ettevõte kulutab hulga raha, et sügisel algav lepingute sõlmimine oleks lihtne ja igaühele üle Eesti kättesaadav.

Mis puudutab elektri hinda, siis avatud turu elektri hind moodustab õnneks vaid ühe kolmandiku elektriarvest. Kui elektriaktsiis ja võrguteenus hüppeliselt ei kalline, mõjutab elektrituru avamine vaid elektriarve üht kolmandikku. Praeguse prognoosi kohaselt tähendaks see, et 15eurone kuuarve kallineb 2,5 euro võrra.

Kas lootused täituvad ja kuidas asi tegelikkuses toimima hakkab, saame varsti näha.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments