Ekspert: Lubagem konnad üle tee nagu inimesedki

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Kaardil on tähistatud tihedama konnarändega maanteelõigud. Läänemaal on probleemsed lõigud Risti–Virtsu maanteel. Kaart: MTÜ Põhjakonn
Kaardil on tähistatud tihedama konnarändega maanteelõigud. Läänemaal on probleemsed lõigud Risti–Virtsu maanteel. Kaart: MTÜ Põhjakonn

Eestimaa Looduse Fond korraldab kampaania “Konnad teel(t)” raames sel kevadel esmakordselt konnatalgud.

“Konnad teel(t)” projektijuhi Tanel Laane sõnul tähendavad konnatalgud seda, et kahepaiksete rändekohtades töötavad maanteede ääres kollastes vestides vabatahtlikud, kes püstitavad ajutisi konnatarasid, korjavad rändavad konnad ämbritesse ja viivad teisele poole maanteed.

Talgute korras aidatakse konnasid üle tee neljas kohas: Tartumaal Ülenurme–Kurepalu teelõigul Ülenurme ja Haaslava vallas, Viljandimaal Leie–Oiu–Tänassilma teelõigul Kolga-Jaani vallas ning Harjumaal Jõelähtme vallas Piibe maantee alguses.

“Eestis korraldatakse nii mastaapsed konnatalgud esimest korda,” ütles Tanel Laan.

Kahepaiksete eksperdi Riinu Rannapi sõnul on talvitumispaikadest sigimispaikadesse rändavate konnade liikumist oodata lähipäevil, kuna sajab ja lubatakse ka ilma soojenemist. “Konnade peamiseks liikumapanevaks jõuks on just soojad temperatuurid, eriti öötemperatuurid, ja vihm,” ütles Rannap.

Konnad rändavad Rannapi kinnitusel peamiselt öösel, kuid valgel ajal on konnad teedel siiski hästi näha. Igatahes soovitas Rannap autojuhtidel maanteel konnasid nähes kiirus maha võtta või ka seisma jääda ja konnad üle tee lasta. “Inimeste puhul me nii ju teeme,” ütles ekspert.

Riinu Rannap ütles, et väiksema liiklusega teelõigul võiksid autojuhid sõiduki tee äärde seisma jätta, ohutuled vilkuma panna ja konnad teelt ära korjata. “Konnad tuleks kindlasti tõsta sinnapoole teed, kuhu nad ise suuna võtnud on,” juhtis Rannap tähelepanu. Kui konnad panna teepoolele, kust nad tulid, on nad eksperdi kinnitusel mõne aja pärast ikkagi teel tagasi.

“Loomulikult ei tohi seejuures enda elu ohtu seada, aga mõned konnad võiks ikkagi üle tee aidata,” ütles Rannap.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments