Kunstiakadeemia maastikuarhitektuuri tudengid katsetavad Noarootsis uusi ideid

Lehte Ilves

lehte@le.ee

Noarootsis kolm päeva kestnud Eesti kunstiakadeemia maastikuarhitektuuri õpituba lõpeb täna avaliku esitlusega, kus tudengid annavad ülevaate kolme päeva jooksul kogutud ideedest valla strateegia, hoonestusreeglite ja Pürksi keskuse kujunduse kohta.

„Põnevad päevad on olnud,” ütles õpitoa koordinaator arhitekt Katrin Koov.

Üliõpilased olid jagatud kolme töögruppi. Üks grupp tegeles ökotalundusega, kombineerides turismi ja talupidamist. „Puhkajad saavad teha talutöid, et ei kaoks side maaga,” täpsustas Koov.

Teise grupi teema käsitleb rannarootsluse identiteedi tugevdamist. See grupp tegeleb muu hulgas matkamarsruutide ja suvemajade teemaga. Kolmanda grupi teema on haridus, sest Noarootsi gümnaasium on üle Eesti tuntud kool.

Iga grupp pidi oma teemat käsitlema kolmel tasandil. Kõige laiem tasand on vald ja selle strateegia; keskmine mõõtkava hõlmab küla ja proovib külasid arendada. Kolmandana vaadeldakse vallakeskust Pürksit. See on kujunenud nõukogude ajal ja seal domineerivad selle aja hoonestus ning planeering. Tudengid püüavad keskusse tuua uusi ideid.

Kõike seda kuuleb täna, reedel kell 15 Pürksis loodushariduskeskuses, kus tudengid huvilistele oma ideid tutvustavad.

Koovi sõnul korraldab õppetool õpitubasid, et õpingud ei jääks pelgalt teoreetiliseks, vaid et neil oleks ka praktiline väljund. Et tudengid saaksid katsetada oma teadmisi päriselus.

Koov tunnistas, et tööd, mida reede pärastlõunal tutvustatakse, ei saa olla väga põhjalikud. Koov nägi selles ka positiivset poolt, sest julgelt välja pakutud ideed on värsked, autor ei ole jõudnud iseendas veel kahtlema hakata.

„Kohalikele on vahel vaja värsket, liigse süvenemiseta pilku,” ütles Koov. „Muidu võib igasugu takistustesse kinni jääda.”

Esitlusele on oodatud kõik huvilised: vallajuhid ja ametnikud, külarahvas. „Et tekiks ka diskussioon, mitte et meie räägime tühjale saalile,” lootis Koov.

Tudengeid juhendavad rannarootsi juurtega ja head eesti keelt kõnelev maastikuarhitekt Johan Paju Rootsist ning arhitektid Veljo Kaasik ja Katrin Koov. Loengutega toetavad õpituba etnograaf Juta Holst ja arhitekt Tõnis Padu.

Noarootsi abivallavanem Aivo Hirmo ütles, et ootab erilise põnevusega, mida tudengid vallakeskuse kohta välja pakuvad. „Keskus on jäänud mitmekümneks aastaks seisma,” ütles Hirmo. „Tahaks sellest kujundada atraktiivsemat keskkonda.”

Pürksi keskuse kujundamisest saigi täna lõppev õpituba alguse, ütles Hirmo. Kui suvel käis Pürksis arhitekt Veljo Kaasik, tuli neil sellest juttu ja Kaasik pakkuski välja maastikuarhitektuuri õppetooli abi.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments