Rahvusvähemuste rahvariietes nukkude näitus Haapsalu raamatukogus

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Natalja Jampolsakaja kompositsioon "Vene rahvalaul".
Natalja Jampolsakaja kompositsioon "Vene rahvalaul".

3. jaanuaril kell 15 avatakse Haapsalu raamatukogu lugemissaalis rahvusvähemuste kostüümide näitus “Minirahvariie”, mis eksponeerib rahvuslikke riideid kandvaid nukke.

Nukkude riided on valmistatud käsitsi, kollektsiooni loomisel osalesid naised erinevatest rahvuskultuuriseltsidest üle Eesti: Tallinnast, Paldiskist, Pärnust, Haapsalust ja Narvast. Näituse idee pärineb rahvusvähemuste naisteklubilt VEGA.

Riided on tehtud selga Barbie-nukkudele. Näituse Haapsalu raamatukokku organiseerinud Natalja Jampolskaja sõnul valiti Barbie seetõttu, et ühendada traditsiooniline ja tänapäevane. “Näitame, et on võimalik neid sobitada,” ütles ta.

Jampolskaja sõnul võiksid nukkudele rahvuslike rõivaste tegemisega kaasa tulla ka teised käsitööhuvilised, et teha minikollektsioon näiteks Eesti rahvariietest. Samuti kutsub ta üles teiste vähemusrahvaste organisatsioone tegema oma minirahvariideid.

“See on nagu integratsioon,” ütles Jampolskaja ettevõtmise kohta. “Aga mulle see sõna ei meeldi, mina ütlen: see on meie elu!”

Haapsalu näitusel olevat 47 nukku saab raamatukogus näha 31. jaanuarini.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments