Kompuutertomograaf on tõstnud Läänemaa haigla insuldi diagnoosimises Eesti parimate sekka

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Foto: Arvo Tarmula
Foto: Arvo Tarmula
Kompuutertomograaf Läänemaa haiglas on tõstnud insuldidiagnoosiga haigete õigeaegse uuringu osakaalu mõne aastaga 25lt protsendilt 92le.
 
Haiglahoones on kompuutertomograaf 2007. aasta sügisest. 2009. aastal tehti sellega 4095 uuringut, selgub riigikontrolli meditisiiniseadmete soetamise ja kasutamise järelauditist.
 
Tänu kompuutertomograafile on kasvanud õigeaegsete — samal või järgmisel päeval pandud — diagnooside hulk. Näiteks Läänemaa insuldidiagnoosiga haigetele jõuti auditi järgi 2007. aastal teha õigeaegne uuring 25%, 2009. aastal 68% ja 2010. aasta juba 92% juhtudest. "Oleme jõudnud Eesti parimate tasemele," ütles Läänemaa haigla peaarst Tõnis Siir.
 
Aparaadi 59% koormus on kõrgem kui Viljandi või Valga haiglas, kuid madalam teistest ja ka Eesti keskmisest 66%st. Riigikontroll leidis, et aparaadi õigustamiseks peab see olema 100 protsenti koormatud, vastasel juhul on tegemist Haigekassa ja maksumaksja raha raiskamisega.
 
Optimaalne, 100% koormus tähendaks kompuutertomograafi kasutamist 8 tundi päevas ja 5 päeva nädalas. "Kui seda seadet tuuakse näiteks haiglate võidurelvastumisest, siis sellega ei ole ma nõus. Hea diagnostika peab olema kohalikes haiglates kättesaadav," ütles Tõnis Siir.
 
„Ilma selleta ei saa teha korrektseid otsuseid, millist patsienti on võimalik ravida Haapsalus ja milline vajab kõrgemasse etappi saatmist," ütles Siir. "Eriti oluline on kompuuteruuring insultide puhul. Siin on ravitaktika sootuks erinev sõltuvalt sellest, kas häda on põhjustatud ajus mõne veresoone sulgusest või verevalandusest. Et ravi annaks tulemusi, peab uuring olema tehtud ja ravi alustatud hiljemalt nelja tunni jooksul alates kaebuste tekkimisest. See eeldab muidugi ka kiiret arsti juurde tulemist või kiirabi kutsumist." 
 
Pealegi ei ole Läänemaa haigla kompuutertomograafi ostuks kulutanud sentigi Haigekassa raha, sest ei ole seadme omanik ega rentnik. "Teenuse müüja on paigaldanud seadme haigla ruumidesse, kuid seadet kasutavad haigla enda töötajad. Patsiendi jaoks on teenus ööpäev läbi haiglast kättesaadav," seisab ka riigikontrolli auditis.
 
Kompuutertomograaf on seade, mis registreerib röntgenikiirguse neeldumise uuritavas kehapiirkonnas, misjärel rekonstrueeritakse arvuti abil kihtkujutised inimkeha piirkondadest kolmemõõtmelisena. Uuring on valutu ja täpne ning võimaldab vältida kirurgilist sekkumist diagnostika eesmärgil.
 
Radioloog suudab saadud kujutise põhjal selgitada välja paljude haigusseisundite põhjuse, misjärel saab kiiremini asuda ravi juurde. Kompuutertomograafiga saab kiiresti uurida erinevaid vähivorme, traumade korral vigastuste ulatust ning iseloomu, mitmeid südame- ja veresoonkonnahaigusi jpm.   
 
Erinevalt tavaröntgenist võimaldab kompuutertomograaf kuvada objekti kolmemõõtmelisena ja eristada kudesid üksteisest paremini.
 
Kompuuteruuringuid kasutavad Haapsalu arstid järjest enam. 2010. aastal tehti Haapsalus juba 11 457 uuringut, ütles Läänemaa haigla ravijuht Kai Tennisberg.
Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
leli tankisti ja koer
12 aastat tagasi

Mis hindamatu igav elav pensionär on puhas kulu. Pärast maksa neile pensioni, paranda hambaid, ravi radikuliiti, vaheta liigeseid , saada sanatooriumi, loo töökohti – milleks. Kas selleks et need penskarid ja õpetajad toompeal võimalikult kõrge eani piketeerida jõuaksid ? Igal juhul on Raudse ja Stellmaheri äri tulusam ettevõtmine. Ja selge on see et iga äri peaks olema tulusParem oleks see kuursaal vene venemaa oligarhidele suvekoduna välja rentida ja seda raviteenust neile pakkuda jaksavad vähemalt maksta. Aga ikkagi peaks sünagoogi ehitame et nendel ikka kindel tunne siia tulla oleks Partsu Jussi saaks panna sinna preestiks.

äriplaan või...
12 aastat tagasi

minu arust on iga inimelu, mis on päästetud suur võit. Ei saa aru mis protsente ja tasuvust tervishoius taga aetakse.
Iga inimelu on hindamatu, või mis…