0

Täna on mardilaupäev

Riina Tobias

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

10. november on rahvakalendri järgi mardipäev, mis tähendab, et täna õhtul võib liikvel olla mardisante. 

Eesti rahvakalendri tähtpäevade andmebaasi BERTA andmetel oli ande santivate martide maskeerimiskombestik näiteks 19. sajandil Lääne-Eestis ja saartel väga sarnane Skandinaavia tavadega − selle kandi mardisandid kandsid loomamaske või rõivastusid loomadeks.

Mardikombestikku kuulusid tol ajal eeskätt mardikaru või mardihobune, mardisokk (sama maski kasutati ka aastavahetusel), mardilammas ja mardikurg. Läänemaal ja Saaremaal on paiguti käinud ringi ka mardihani.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz