Täna on mardilaupäev

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

10. november on rahvakalendri järgi mardipäev, mis tähendab, et täna õhtul võib liikvel olla mardisante. 

Eesti rahvakalendri tähtpäevade andmebaasi BERTA andmetel oli ande santivate martide maskeerimiskombestik näiteks 19. sajandil Lääne-Eestis ja saartel väga sarnane Skandinaavia tavadega − selle kandi mardisandid kandsid loomamaske või rõivastusid loomadeks.

Mardikombestikku kuulusid tol ajal eeskätt mardikaru või mardihobune, mardisokk (sama maski kasutati ka aastavahetusel), mardilammas ja mardikurg. Läänemaal ja Saaremaal on paiguti käinud ringi ka mardihani.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments