Kollatõbe aitab vältida käte sage pesemine

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Foto: www.arst.ee
Foto: www.arst.ee

Aasta algusest on Eestis kinnitatud kokku 62 A-viirushepatiidi ehk maksapõletiku haigusjuhtu, enamik neist on alates augustist registreeritud Viljandimaal (44) või olnud Viljandiga seotud (12).

Möödunud nädalal lisandus Eestis 13 uut haigusjuhtu, neist üheksa kinnitati Viljandimaal, kaks Pärnus ning üks Tallinnas ja üks Raplas. 

Seoses sellega, et rahvakeeli kollatõbi on hakanud Viljandi maakonnast välja levima, juhib Terviseameti Haapsalu esinduse epidemioloogia spetsialist Lea Kiis tähelepanu, et haiguse vältimiseks on kõige tähtsam täita isiklikke ja üldisi hügieenireegleid. Käsi tuleks sageli pesta voolava vee ja seebiga, ilmtingimata aga pärast tualetis käimist ja enne söömist. Oluline on ka puu- ja köögiviljade jooksva vee all pesemine.

"Kollatõbi levib otse nakatunud inimeselt tervele, samuti saastunud toidu kaudu ning vee kaudu," selgitas Lea Kiis haiguse levikumooduseid. 

Kiis juhtis tähelepanu, et kollatõbe tekitav viirus on püsiv, säilides toiduainetes mitu päeva. "Nakatumist aitab ära hoida toidu hoolikas kuumutamine," pani ta toiduvalmistajatele südamele.
 
Haiguse peiteperiood on 15—50 päeva, keskmine 28—30 päeva. Kollasuse-eelne periood kestab 5—7 päeva ja just siis levitab nakatunu haigustekitajaid kõige enam.
 
Peamised A-hepatiidi haigusnähud on palavik, isutus, lihasvalud, oksendamine, naha kollasus; uriin muutub tumedaks ja väljaheide heledaks. Haige on veel umbes nädala jagu pärast sümptomite teket nakkusohtlik.
 
Lea Kiis juhtis tähelepanu sellele, et lapsed põevad väga tihti kollatõbe asümptomaatiliselt — umbes 90% põdevatest lastest ei ole kollatõvele omaseid sümptomeid, neil võivad esineda vaid üksikud gripilaadsed nähud. Vaatamata petlikule kiinilisele kulule kannavad nakkuse saanud lapsed viirust edasi ja levitavad seda ümbritsevasse keskkonda.
 
Eriti pani Lea Kiis südamele, et lapsi, kellel on gripilaadseid sümptomeid, ei saadetaks kooli ega lasteaeda ning lastaks kontrollida perearsti juures.
 
Väga tõhus abinõu A-viirushepatiidi ärahoidmiseks on vaktsineerimine. "Kui selleks tekib soov, siis palun pöörduda perearsti poole, neil on kõik juhised olemas," ütles Kiis. "Paraku tuleb vaktsiin endal välja osta, seda riiklikus kavas sees ei ole." 
 
Lea Kiis ütles, et kõikides koolides ja eelkoolieelsetes lasteasutustes tuleb tagada võimalused hügieenireeglitest kinnipidamiseks ja ühtlasi jälgida nendest kinnipidamist. Nii personalile kui lastele tuleb selgitada hügieenireeglitest kinnipidamise olulisust.
Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments