Martnas jõudis uus kell kirikutorni

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Foto: Katrin Pärnpuu

31. augustil oli Martna kogudusel erakordne sündmus, sest kirikulisi 140 aastat teeninud tornikell saadeti pensionile ja edaspidi hakkab martnalasi kirikusse kutsuma uus Saksamaal valminud 300 kg raskune kell.

Veidi enne keskpäeva toimetasid torni akna juurde veetud köite kallal Mäeväli Orelitöökoda OÜ mehed. Selleks et vana kell torni aknast välja mahuks, tuli kõigepealt eemaldada aknaraamid.

Kellaprojekti elluviija Toomas Mäeväli selgitas, et köis kinnitatakse kella hõlma külge. Kella alla lastes antakse trossi ühest otsast järele, teisest aga toestatakse kella. „Muidu hakkab kell tiirlema ja võib vastu seina minna,” rääkis Mäeväli.

Peagi hakkas torni aknast paistma vana kell, mis trossi otsas aeglaselt maa poole liikus. „Kas ta nii tasa peabki liikuma,” arutasid naised torni all.

Kuigi kellatila oli mahavõtmise ajaks eemaldatud, tekitas köis kella vastu minnes nõrka heli. „Kuule, ta isegi lööb,” juhtis koguduse kirikuteener Aime Kasepalu tähelepanu. „Tila oleks võinud külge jätta, siis oleks tulnud tilladi–tolladi,” unistas koguduse juhatuse esimees Kulle Reinhold. Varemgi kirikukelli vahetanud Toomas Mäeväli teadis rääkida, et see helin ilus küll ei ole.

„Mõtle, kui kihvt oleks, kui istuks praegu kaksiratsi kella otsas,” ütles Aime Kasepalu, inspireerituna legendist Turu kiriku suure kella vahetamise kohta. Turust on teada, et köiemeister pidi kaksiratsi kella otsas istuma, kinnitamaks köite vastupidavust.

Martnas köiemeistrit kella otsa ei kamandatud. „Ainult nahkhiir istus, aga tema lendas ära,” teadis rääkida valla kommunaalosakonna juhataja Enno Heinaste.

Kümmekonna minuti pärast seisiski vana kell kiriku ukse juures kindlal alusel. See on jälle üks kell, mida vähesed näinud on,” kommenteeris Tiiu Aavik.

Kokkutulnud uurisid aastaarve ja püüdsid lugeda kellal olevaid kirju — Martna vana kirikukell on valmistatud 1871. aastal, kuid selle valmistamisel valati ümber vanem, 1692. aastal valmistatud kell.

Tänapäeval uue kella valmistamiseks vanu kelli ümber ei valata, sest need on muinsuskaitse all. Mäeväli selgitas, et kellade vahetuseks tuli muinsuskaitse ametist taotleda eraldi luba. Nüüd jääb vana kell kirikusse kõigile vaatamiseks.

Kokkutulnud kasutasid harukordset võimalust vana ja uus kell korraga pildile saada ja juba hakkaski uus, Püha Martiniks nimetatud kell torni tippu liikuma.

Aime Kasepalu, kelle tööülesannete hulka kuulub ka kellalöömine, ütles, et on uue kella kõla juba kuulnud: „On ikka võimas küll!”

Uut kella hakatakse esialgu lööma käsitsi, nagu löödi vanagi, kuid koguduse järgmine ettevõtmine on elektroonilise kellamehe hankimine.

„Kirikuõpetaja saab telefonist valida näiteks „matus” ja kellad hakkavad lööma,” selgitas Martna koguduse õpetaja Kari Tynkkynen.

Martna kogudus sai uue kella hankimiseks 11 400 eurot toetust MTÜ–lt Kodukant Läänemaa. „On aru saadud, kui palju see kogukonnale tähendab,” ütles Tynkkynen.

Uue kella kõrval jääb Martna kiriku tornis lööma 1900. aastal valminud väike kell, kuid Aime Kasepalu sõnul saaks kellatorni paigaldada kokku kolm kella.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments