Linnamäe sigade hukkamine jätkub sel nädalal

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Foto: Arvo Tarmula

Möödunud nädala kolmapäeval alanud sigade hukkamine Linnamäe Peekoni farmis peaks ühele poole jõudma hiljemalt selle nädala keskel.

„Hukkamisega on jõutud praegu umbes poole peale ja töö jätkub veel sel nädalal,” ütles Viljandimaa veterinaarkeskuse juhataja Terje Oper, kes oma Läänemaa kolleegi Aavo Lumi äraolekul juhib katkukomisjoni. „Igasuguseid asju võib ette tulla nii inimeste kui ka transpordiga, aga kolmapäevaks peaks hukkamine lõppenud olema,” lisas ta.

Linnamäe Peekoni farmides elas 6800 siga.

Veterinaar- ja toiduameti (VTA) peadirektori asetäitja Olev Kalda on öelnud, et farmi kõigi sigade hukkamine on nakkuskolde likvideerimiseks ainuke võimalus. Linnamäe sigala sead hukatakse gaasikambrites. Korjused veetakse Vireeni Väike-Maarjas.

Läänemaa veterinaarkeskuse juht Aavo Lumi on öelnud, et kuni hukkamiseni toidetakse ja hoolitsetakse elusolevate loomade eest tavapäraselt.

Oper rääkis, et sigade hukkamise järel hakatakse sigala ruume pesema ja desinfitseerima.

„See võtab aega vähemalt kuu ja rohkemgi,” selgitas ta. Kui desinfitseerimisega ühele poole jõutakse, eemaldatakse teeäärtest ka piirangu- ja ohutsoonidest teavitavad sildid.

Linnamäe Peekoni üks omanikke Siim Saareväli on lubanud, et seakasvatust Linnamäel kindlasti jätkatakse. Oper ütles, et uued sead saab farmi tuua paari kuu pärast, kui desinfitseerimine ja pesemine on lõppenud.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments