Restor ei tea mustast tööjõust midagi

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

sadama

Luksuskortereid Sadama tänaval ehitasid illegaalid. Foto: Arvo Tarmula

Restori juhatuse liige Arsi Kook ütles, et ei oska laupäeval Lääne Elus ilmunud loole Sadama tänava luksuselamut ehitavaist illegaalidest midagi lisada.

Politsei avastas koos maksu- ja tolliametiga, et Veiko Tishlerile ja Aarto Eiprele kuuluva elamu ehitusel kasutati ukrainlasi, kel puudus Eestis töötamiseks luba. Reedel jäi Kook Lääne Elule tabamatuks.

„Mul puudub igasugune info asja kohta. Meile ei ole selle reidi kohta tulnud ühtegi kirja ei politseilt ega maksuametilt, nii et ma ei saa parimagi tahtmise juures midagi juba ilmunud loole lisada,” ütles Kook esmaspäeval.

Alltöövõtjast ettevõtte nime ei soostunud Kook ütlema, väites, et neid on objektil mitu ja ta pole kindel, millisest täpselt jutt käib. Küll aga oli tal vestlus objektijuhiga. Viimaselt pärineb info, et alltöövõtjale pakuti renditööjõudu vahendava firma kaudu töötajaid ja lubati, et esialgu puudulikud paberid tehakse korda.

„Me üritame jõudu mööda ja pisteliselt ka ise kontrollida oma alltöövõtjaid, aga kõiki lihtsalt ei jõua,” nentis Kook. 

Politseid ja MTA tuvastasid eelmisel neljapäeval Sadama 28 objektilt 11 kehtiva tööviisata ukrainlast, peale nende tegi veel neli meest tööd mustalt.

Haapsalu politseijaoskonna menetlusteenistuse vanem Vello Palmits ütles, et politsei tegi reidi ehitusobjektile neljapäeval. Palmitsa sõnul askeldas ehitusel 11 ukrainlast, kel polnud viisat Eestis töötamiseks. Kolmel neist puudus tööviisa sootuks. Palmitsa sõnul tehti neile ettekirjutus ja nad peavad 14 päeva jooksul Eestist lahkuma. Ülejäänul kaheksal mehel oli küll tööviisa, kuid töötamiseks Poolas, mitte Eestis. Neile vormistati väärteoprotokoll, millega määrati meestele trahv.

Maksuameti avalike suhete juht Rainer Laurits ütles, et peale 11 ukrainlase oli objektil veel neli meest, kes polnud kantud töötamise registrisse.

„Ma ei tea sellest tõesti midagi, see on ehitaja probleem,“ ütles Tishler reedel, kes politsei ja MTA reidist veel teadlik polnud, kui Lääne Elu talle helistas. „Ma ei oska seda praegu kuidagi kommenteerida. Pean ehitaja käest küsima, mis neil seal toimub. Nad peavad oma asjad korda ajama.“

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
PaGood
7 aastat tagasi

Palmitsa sõnul askeldas ehitusel 11 ukrainlast, kel polnud viisat Eestis töötamiseks. Kolmel neist puudus tööviisa sootuks.

oot, aga milline see viisa on, mis sootuks puududa ei saa?

Eisaaaru
7 aastat tagasi

… mis see telllija asjasse puutub. Ega tema ei palka tööjõudu, tema sõlmib lepingu ehitusfirmaga. Kas ehitaja palkab moslemeid või eskimoid, see ei ole tellija rida.

sahiib
7 aastat tagasi
Reply to  Eisaaaru

Hea jutt sul. Tegu on ikkagi tellija krundi ja territooriumiga. Kui tellijat ei huvita kes tema territooriumil tegutsevad, olgu need siis eestlased, ukrainlased, mustlased või tšuktšid, siis on tegu kas hoolimatuse või valetamisega.
Nüüd, kui ükskord see nn luxvilla valmis saab, siis peaks müügikuulutusesse lisama veel, et müüa Luxkorterid mida ehitasid nähtamatud ukrainlastest illegaalid. Ei tea kas leidub lo-lle, kes 2700€/m2 eest maksavad.

jyrjev
7 aastat tagasi
Reply to  Eisaaaru

Tellija on otsene kasusaaja kui tehakse mustalt tööd, kasutatakse varastatud materjale, jne. Tellija saab ehitajale vähem maksta kui lepingus on kirjas vastavad punktid tööjõu või saadud trahvide kohta. Nii lihtne ongi. Tellija peaks oma huvides kontrollima lepingust kinnipidamist oma renomee hoidmiseks. Trahviraha saab ehitajalt kinni pidada, see omakorda alltöövõtjalt jne. Mis seal keerulist oleks? Meil huvitab Tellijat ainult hind. Mille arvelt see ei huvita.

olaf
7 aastat tagasi

Tean, et ei tea midagi. Mitte midagi ei tea. Ja mitte kuidagi ei tea. Kus ma momendil olen ja mida teen, ka ei tea. Kes ma olen, ka ei tea. Seda häma tuleb enne sööki ja peale sööki, enne magamist ja peale magamist, nii poolikute kui finantsjobude poolt.

xerxes
7 aastat tagasi

Hea olla juhata, pole vaja asjadest midagi teada. Miks ei panna töö seisma ja ootame kuid keegi midagi mäletab tööjõust.
Korruptsioon elab nii hästi….

sahiib
7 aastat tagasi

Tisler ei tea, restor ei tea, aga lobudik aina kerkib. Keel ei vääna seda luxelamuks nimetama.
Ilmselt nähtamatud mehikesed ehitavad nii, et keegi ei näe ega tea.
Vot nii käibki meil töötegemine siin banaanias, täielik bardakk ja korruptsioon.
Võite mind uskuda, et ei Tisler ega Restor ei saa ühtegi eurot trahvi.
Trahvitakse ukrainlastest ehitajad ja nende asemel võetakse teised samamoodi.

Eestile kombeks
7 aastat tagasi

häma, valeta, valeta, valeta…

Herbert+ving
7 aastat tagasi

Ausõna mina ka ei tea! ?

maali
7 aastat tagasi

muidugi ei tea midagi 😀 muud ei tea kui rahanumbrid 😛