Vormsi juurtega arheoloog lahendas eestirootslaste ümberasumise saladuse

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Vormsi juurtega Rootsi ajaloolane Jonathan Lindström on kindlaks teinud, et eestirootslased tulid Vormsile 1206. aasta mais. Foto Arvo Tarmula
Vormsi juurtega Rootsi ajaloolane Jonathan Lindström on kindlaks teinud, et eestirootslased tulid Vormsile 1206. aasta mais. Foto Arvo Tarmula
Uue teooria järgi asusid esimesed vormsilased saarele elama 1206. aasta mais. Foto Arvo Tarmula

Vormsi juurtega Rootsi arheoloog ja ajaloolane Jonathan Lindström ütles oma intervjuus Rootsi Raadio P4-le, et eestirootslaste esivanemad saabusid Vormsile 1206. aasta mais Ölandilt.

Sellisele järeldusele jõudis Lindström uurides Vormsi asustusajalugu. “Selles on üsna selged vihjed, et nad peavad olema tulnud Ölandilt,” ütles ajaloolane ja arheoloog. Ta lisas, et esimese lainega tuli 1206. aasta mais Ölandilt Vormsile umbes 40 talupoega.

Lindström sai oma teooriale kinnitust Ölandi ajalooga põhjalikumalt tegelenud kolleegilt Jan-Henrik Fallgrenilt, kes teadis rääkida viiest sel perioodil Põhja-Ölandil maha jäetud külast. Nende mahajäetud külade elanikkond on olnud sama suur kui Vormsile suundunud asukate hulk.

Lindström kirjutab oma teooria kohta raamatut, mis peaks ilmuma järgmisel aastal. “See tuleb väga paks,” lubas ta.

Jonathan Lindström on rootsi arheoloog ja ajaloolane, kes on välja andnud ligi paarkümmend ajaloost, arheoloogiast ja loodusteadusest jutustavat raamatut nii täiskasvanutele kui ka lastele. Oma tegevusega on ta välja teeninud Hertsog Karli preemia, Rootsi suurima ajaloolase preemia 2013, Societas Archaeologica Upsaliensis teadusliku preemia 2012 ja 2009 nimetati ta Aasta rahvaharijaks.

Jonathan Lindströmi isa Olle Lindström on sündinud Vormsil ja kuid noorukina II maailmasõja ajal Rootsi põgenenud. Olle Lindström, kes oli Vormsi kodukandiühingu esimees, hukkus Estonia katastroofis.

Rootsikeelset raadiointervjuud saab kuulata siit

Varem on Jonathan Lindström kirjutanud eestirootslaste Eestisse tulemise teooriatest ajakirjas Eesttirootslane

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
6 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Mart Sonn
8 aastat tagasi

Minu emapoolne vanaema on pärit Vormsilt, emapoolne vanaisa Hiiumaalt. Selle asustamine rootslastega toimus hiljem(15.saj.). Emapoolse vanaisa suguvõsa kroonika on mul olemas, Vormsi esivanemate kohta aitab asja selgitada Geni.

juss
10 aastat tagasi

mis kottland ja ööland? rohukülast käib ju praam………

l
10 aastat tagasi

gotlandilt ei pruukinud need inimesed tulla?

T
10 aastat tagasi

Ei usu küll, et Volli viit külatäit hulguseid kaasa taris. Ehk sattus mõni Ölandlane sõjaretke ajal või muidu Vormsile, kus maa tundus vähem kivine.

V
10 aastat tagasi

Ehk siis Valdemar II 1206 aasta Saaremaa sõjakäiguga. Huvitav.

U
10 aastat tagasi

Tore! Selle küsimusega on nüüd asi selge.