Lauri Saatpalu toob Haapsallu „Rekvisiitori tähetunni”

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kolmapäeval, 16. aprillil esineb Haapsalus VAT teater mononäidendiga „Rekvisiitori tähetund”, milles astub lavale laulja ja näitleja Lauri Saatpalu.

„See tükk räägib armastusest ja armastuse puudumisest, andekusest ja andekuse puudumisest, igatsusest ja igatsuse puudumisest — kõikidest inimlikest asjadest,” kirjeldas Saatpalu.

Pärast sõjaväge oli Saatpalu Estonia teatris lavatööline ja see teema on talle tuttav. „Rekvisiitori tähetund” on Saatpalu sõnul tõetruu, juurde ei ole pandud.

Eberhard Streuli mononäidend räägib üksildasest mehest, kes töötab 14 aastat teatris rekvisiitorina.

„Mu töö on pigem kunstilist laadi, kuigi mind loetakse tehnilise personali hulka,” räägib rekvisiitor, kes tahaks oma lavataguse töö asemel teha hoopis midagi muud. Ühel päeval leiab ta end vastamisi publikuga, kes ei tea, et etendus, mida nad vaatama tulid, jääb ära. Olukorda päästa üritades toob ta publiku ette teatri telgitaguseid ja esineb nii ooperilaulja, balletitantsija kui ka draamanäitlejana.

„Kulisside taga on ka selliseid tegelasi,” ütles Saatpalu. Tema sõnul võib loo tõsta kuhu iganes, kas tehasesse või lauta, sest tükk on väga inimlik.

„Minule on see väga isiklik tükk— see ei ole lihtne komöödia, vaid tõeline teater,” ütles Saatpalu. „Ei taha teha autobiograafilist teost, aga sellise tükiga saab rääkida asjadest, mis südamel.”

Saatpalul on „Rekvisiitori tähetunniga 50 etteastet seljataga ja see on andnud talle igasugu saale, publikut, inimesi ja lavakogemust.

„Üksi laval olles tuleb koguaeg traksis olla, see hoiab vormis,” ütles Saatpalu, keda publik on hästi vastu võtnud.

2012. aastal Pärnus rahvusvahelisel monoteatrite festivalil Monomaffia andis žürii lavastus ele Väikese Kirsi auhinna, parimaks lavastuseks pidas seda ka festivali publik.

„Rekvisiitorite tähetundi” mängitakse Hannes Villemsoni tõlkes, lavastaja on Margo Teder, lavastuskunstnik Pille Kose.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments